Tatueraren förutspår: Här är motiven vi kommer ångra

Mankan Torneus, 50, driver Uppsalas äldsta tatueringsstudio. Allt oftare får han arbeta med att täcka över gamla tatueringar, så kallade "cover ups". Nu förutspår han vilka motiv vi kommer ångra i framtiden.

Mankan Torneus, 50, fotograferad utanför sin tatueringsstudio Rough Stuff.

Mankan Torneus, 50, fotograferad utanför sin tatueringsstudio Rough Stuff.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-02-18 17:07

I över 30 år har Mankan Torneus varit i tatueringsbranschen. Studion Rough Stuff öppnade 1997, inte långt efter att han flyttade ner från Kiruna. Då baserade han sitt val av stad på möjligheterna att kunna öppna eget. Vid den tiden fanns det bara två andra tatueringstudios i Uppsala, som bägge numera har stängt igen. 

I dag finns det fler studios och fler personer som tatuerar sig, vilket också gör att fler ångrar sig. Då kan man ta bort tatueringen med hjälp av laser eller gå till en studio och täcka över den med en ny tatuering.

undefined
Mankan Torneus öppnade sin tatueringsstudio i Uppsala 1997, strax efter att han flyttat hit från Kiruna.

– Vi gör minst ett sådant jobb i veckan, säger Mankan Torneus.

Mankan Torneus har själv en del tatueringar, främst på armar och ben. Han visar upp sin vänstra vad, som pryds av bokstäver i olika typsnitt och storlekar.

– Jag har använt en del av benet som övningskörning. Genom åren har mina lärlingar fått göra sina första tatueringar, sina initialer, på mig för att få känn på konstverket. Då känner man av hur hårt de trycker.

undefined
Mankan Torneus har låtit tidigare lärlingar öva på hans egna ben. "Då känner man av hur hårt de trycker", säger han.

 Vilka motiv täcker man oftast över?

– Gamla expartners namn ryker alltid förr eller senare. Ofta kan det röra sig om en relation som börjar knaka där den ena personen försöker överkompensera genom att tatuera in sin partners namn. Annars kan det röra sig om tribaler. Men det är nästan vanligare att täcka över gamla självskadeärr. Man skulle kunna säga att det är en korsning av en vanlig och en kosmetisk tatuering.

Kosmetiska tatueringar blir också vanligare. Det kan vara att måla en bröstvårta på en person som genomgått en bröstoperation och fått protes. Tribaltatueringar är stamtatueringar som härstammar från olika kulturer och platser.

undefined
Enligt Mankan Torneus är det ett vanligt missförstånd att blodsmitta är den största risken när man tatuerar sig. Oftast är det att någon svimmar av bland annat smärta, utmattning eller vätskebrist.

Mankan Torneus berättar att självskadeärren är svåra att täcka över på grund av de horisontella linjerna, och att det generellt kräver ett mer utförligt jobb att täcka över en gammal tatuering än att göra en ny. Detta då motivet ofta behöver vara runt tre gånger större än den gamla, och att man behöver täcka över med en mörkare färg.

undefined
Ofta behöver den nya tatueringen vara tre gånger så stor, och täckas över med en mörkare färg.

– Därför är tribaler svåra. De är ofta stora och görs i svart. Ibland kommer någon in och är missnöjd med en tidigare cover up, och när man täcker över igen riskerar den bli större och mörkare. Då kan det bli en mörk blaffa.

Vilka tatueringar är trendigast just nu?

– Enlinjesmotiv är nog det trendigaste. Man gör kanske en ros eller en kvinnlig siluett med en enda linje. 

Vad kommer vi täcka över i framtiden?

– Det är nog enlinjesmotiven. Det är ett mode som inte kommer leva länge. Det kan också bli svårt att täcka eftersom det bara är en svart linje. Det är tur att många vill ha dem relativt små.

undefined
Enlinjesmotiven är trendigast just nu. Mankan Torneus tror däremot att det modet inte kommer leva länge.

Var på kroppen gör det mest ont att tatuera sig?

– Där huden är som tunnast. Handflator, fotsulor och handleder till exempel. Och ställen där man har ett ben direkt under, som armbågen.

Det är inte ofta som Mankan Torneus säger nej till jobb. Bara om det är en dålig idé. En dålig idé, förklarar han, kan vara en hatisk symbol. Vid ett tillfälle kom det in en kille som ville ha två ansikten på kroppen, som visade sig vara personerna som utförde Columbinemassakern i Colorado, USA. Då sa Mankan nej. Men det är minst tio år sedan han fick en sådan förfrågan.

– Det finns förresten något mer jag säger nej till. Om en kund vill ha ett fickur eller en kompass på kroppen säger jag att det har varit slut på lagret i över tio år. Det behövs inga fler.

Tatueringar i Sverige

Enligt en undersökning från Metropolitan Report som gjordes 2011 framkom det att stockholmare tatuerar sig mest i världen. 33 procent av stockholmarna i åldrarna mellan 18-49 uppgavs då vara tatuerade.

I en artikel i KTH, som publicerades 2020, uppgavs att minst 12 procent av svenskarna beräknats ha tatuerat sig.

Enligt Läkemedelsverket är det även minst 12 procent av EU:s invånare som är tatuerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!