– Åren 1992–1994 var det en otrolig konkursboom. Antalsmässigt är det nog lika många konkurser idag i Uppsala som det var då. Om det inte vidtas effektiva åtgärder nu, riskerar vi en liknande långvarig återhämtningstid som då, säger Ove Sjöblom, konkursförvaltare vid Konrad Advokater.
Små och medelstora företag inom bygg- och detaljhandeln är mest utsatta, som vi tidigare rapporterat om.
Wilhelm Bertilsson, ordförande i Byggnads Mälardalen, berättar att många medlemmar är oroliga. Idag ligger arbetslösheten i byggbranschen i Uppsala på strax över tio procent.
– Detta är otroligt illavarslande. Många går arbetslösa, vilket är fruktansvärt, säger Wilhelm Bertilsson.
Det är också ett problem att många lämnar för arbete i andra sektorer. Då finns risk för brist på kompetens den dag bostadsbyggandet får fart igen, menar han.
Byggföretagen i Uppsala har redan varslat eller sagt upp mellan 30 och 60 procent av sin personal, enligt Tomas Stavbom, regionchef i Uppsala län, på Stockholms Handelskammare.
Han varnar för att byggsektorns kris kan leda till en allvarlig bostadsbrist i Uppsala fram till 2030.
– Då kan det bli ett underskott på bostäder. Priserna kommer att gå upp, och det blir svårare att hitta bostad fram till 2030.
För att undvika en långvarig kris i byggsektorn föreslår han införande av permitteringsstöd.
– Ett permitteringsstöd, liknande de stödåtgärder som fanns under pandemin, skulle innebära att byggföretagen kan avlasta sina kostnader och behålla personalen tills konjunkturen vänder.
Han tycker att det förstärka amorteringskravet bör slopas, och bostadsbidrag riktas till familjer som har det tufft att klara hyrorna.
– Det gäller att öka hushållens möjligheter att kunna köpa eller hyra en bostad, nu när det blivit dyrare att bygga och svårare för företagen att få ekonomi på sina projekt. En starkare efterfrågan skulle ge en positiv injektion i byggandet.
Det är inte bara byggsektorn som har tuffa tider, även inom detaljhandeln går många på knäna.
– Den stora oron för oss är att arbetsgivare i butikerna börjar hyvla på våra medlemmar. Alla får färre timmar, istället för att den som anställs sist får sluta. Då blir det svårt att klara sig ekonomiskt, säger Mia Hämäläinen Persson, på Handelsfacket.
Nya siffror från kreditupplysningsföretaget Syna ger dock hopp. Antalet konkurser på riksnivå i maj ökade med 19 procent jämfört med maj 2023, men ökningen är lägre än tidigare månader. I Uppsala län är avmattningen ännu tydligare.