– IP-Only grundades i Uppsala. Och det är så klart att vi varit väldigt angelägna om att bygga ut vårt nät här i Uppsala, säger Gustav Ståhl, stadsnätschef på Uppsala Stadsnät.
Just nu pågår ett stort arbete med att ansluta hushåll i kransorter som Rasbo, Almunge, Knutby och Vänge. Tanken är också att den del av glesbygden som ligger utanför tätorterna ska finnas med i utbyggnadsplanerna, bland annat ett brett stråk från Björklinge in mot Uppsala.
Enligt IP-Onlys egna siffror har man nu någonstans mellan 8 000 och 9 000 villakunder anslutna till sitt nät. Räknar man in dem där man förberett med rör så att de går att anslutna sig senare handlar det om 14 000–15 000 villor av Uppsalas totalt cirka 26 000 småhus. Och investeringarna fortsätter.
– Under 2016 kommer vi att utöka satsningen till bostadsrättsföreningar och samfälligheter. Nu har vi jobbat mycket mot villor, där anslutningen släpat efter hittills, säger Gustav Ståhl.
Henrik Forssell, ansvarig för fiberförsäljning på Telia, vill inte prata om bolagets marknadsandel i Uppsala, men erkänner att man inte gjort några större satsningar den senaste tiden.
– Vi har inte anslutit några nya villaområden det senaste året. Däremot har vi anslutit en del villor i samfälligheter, säger Henrik Forssell.
Han är inte orolig för att man ska bli frånsprungen på Uppsalamarknaden av uppstickaren IP-Only.
– Vi ser på hela marknaden. Och där ingår även bostadsrättsföreningar, hyresfastigheter och företag, säger han.
Affärsmodellen för IP-Only är att erbjuda vad man kallar ett öppet nät. Det innebär att man drar in själva fibern där sedan olika tjänsteleverantörer får hyra in sig. För det tar man en trafikavgift av respektive leverantör. Det gör att det dröjer cirka 8–10 år innan investeringen blir lönsam. Just nu pågår ett stort investeringsprogram i hela Sverige, där IP-Only säger att man tänker satsa 15 miljarder kronor fram till 2020 för att bygga ut fibernätet. Hittills har satsningen i Uppsala kostat cirka 350 miljoner kronor.
Hos Uppsala Stadsnät finns än så länge inte Telia som en av leverantörerna. Däremot finns andra konkurrenter som bland annat Comhem, Bredbandsbolaget, Boxer och Bahnhof. Gustav Ståhl säger att man även välkomnar Telia i sitt nät. Men hittills har intresset varit svalt.
– Det är ett beslut vi tittar på över tid där vi ser hur stora näten är och vilka de kommersiella förutsättningarna är. Och Uppsala Stadsnät är i det perspektivet en ganska ny spelare, säger Henrik Forssell.