Uppsala slopar områdesregler

Uppsala kommun tar bort nuvarande förskoleområden och inför ett enda. Närhetsprincipen slopas i kommunens egna regler. Fritt val gäller.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Uppsala2013-04-04 07:09

I dag är Uppsala kommun indelad i 40 olika upptagnings eller förskoleområden från Almunge i öster till Bälinge och Järlåsa i väster. Uppsala stad är uppdelad i ett 20-tal områden. Men nu ska indelningen bort och ersättas med ett enda för hela kommunen.
Uppdelning i olika områden har varit ett sätt för kommunen att anpassa sig efter skollagens krav på att barn ska erbjudas plats så nära hemmet som möjligt. Samtidigt har det till viss del hindrat föräldrarnas val av förskola i kommunen.

Cecilia Forss (M), ordförande i barn - och ungdomsnämnden, tar ett exempel:
– Om en pappa med två barn får ett erbjudande om plats men bara har två förskolor inom sitt område som han av olika anledningar inte vill placera sina barn i måste han vända sig till ett annat område. Men då hamnar han sist i kön. Nu kan han själv välja omsorg var han vill utan att hamna sist i kön, säger hon.

Områdesindelningen har också inneburit att vissa som bor väldigt nära gränsen på ett område inte utan vidare har kunnat få plats i en förskola intill om den legat i ett annat område.
Nu får föräldrarna välja fritt. Speciellt de som bor i Uppsalas centrala delar där det kan vara svårt att få omsorg kan dra nytta av att områdesindelningen försvinner. Men också föräldrar som vill ha en förskola i anslutning till sitt arbete.

Enligt Cecilia Forss finns systemet redan i Stockholm och där har det fungerat bra.
– De allra flesta föräldrar vill ju ha sina barn nära hemmet, säger hon.

Är inte risken att en förskola i ett attraktivt område blir full av barn från andra stadsdelar så att föräldrar som bor nära tvingas söka sig till andra skolor?
– Nej. Vi måste ändå ta hänsyn till skollagen som kräver att de som vill ska få en plats så nära hemmet som möjligt, närhetsprincipen, säger Cecilia Forss.

Det innebär dock inte att föräldrarna kan hävda någon närhetsprincip eftersom kommunen tar bort närhet som ett urvalskriterium.

Hur kommunen ska göra om någon känner att de inte får plats tillräckligt nära hemmet återstår att se.
– Det vet vi inte i dag. Händer det så löser vi det på något sätt. Men i de tio kommuner som infört den här modellen har det inte varit några problem. De allra flesta vill ha förskola nära hemmet och föräldrarna får mycket högre valfrihet med det här, säger Cecilia Forss.

FAKTA

De nya prioriteringsreglerna för förskoleplats
1. Barn med behov av omsorg under obekväm arbetstid om den sökta förskolan erbjuder det.
2. Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling. (Om det särskilda stödet för ett barn kan tillgodoses på ett lika bra sätt på annan förskola har punkten 3 företräde).
3. Syskon till barn som redan har plats på förskolan.
4. Ålder. Äldre barn har företräde framför yngre.
(Källa: Uppsala kommun)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om