Uppsala ska stärkas som evenemangsstad

Både Uppsalas idrottsevenemang, som gårdagens bandyfinal, och kulturevenemang ökar i antal. Men från kommunens sida vill man ännu mer.

Uppsala2009-03-22 08:00
Nu avslutas bandy-SM i Uppsala, ett av Uppsala kommuns större årliga evenemang. Uppsala är dessutom värd för Nordens största reggaefestival, världens största innebandyturnering, internationella gitarr-, teater- och kortfilmsfestivaler. Fler än 20 stora nationella och internationella tävlingar arrangeras här varje år.

2006 beslutade kommunstyrelsen om strategiska mål för Uppsala län gällande utveckling av besöksnäringen. Bland annat vill man fördubbla sin marknadsandel av besöksnäringen under en sjuårsperiod, öka de utländska turisterna med 20 procent och fördubbla de små entreprenörerna med helårssysselsättning.
- De bästa arrangemangen är de som har en stark lokal förankring, säger Magnus Lohe, marknadschef i Uppsala kommun.
- Uppsala kommun kan inte säga nej till att hyra ut mark så länge arrangören uppfyller kraven från polisen och andra myndigheter. Evenemanget ska förstås heller inte vara demokratikränkande.

Han berättar att sedan ett par år har man under parollen Tävlingsstaden Uppsala arbetat med att stärka idrottsföreningar i att våga arrangera evenemang, att försöka stimulera dem att bygga nätverk. Kommunens principiella hållning är att det ska vara lätt för arrangörer att ta sig fram genom bestämmelser och bidragsansökningar och därför är Kajsa Bergdahl anställd som evenemangslots för arrangörer.
- Jag tror Uppsala kommun var den första att anställa en evenemangslots på heltid. Jag får möta många eldsjälar i mitt jobb. Förfrågningarna från arrangörer ökar hela tiden. Bara i år har arrangörer till cirka 17 nya evenemang hört av sig, säger Kajsa Bergdahl.

Arrangörerna har en del nålsögon att ta sig igenom. Det allra första är polisen, som lämnar tillstånd till allmänna sammankomster, offentlig tillställning och upplåtelse av offentlig plats. Sedan följer miljökontoret, gatu- och trafikkontoret, fritids- och naturkontoret, stadsbyggnadskontoret, brandförsvaret och länsstyrelsen.
Det arrangören inte kan ta in på biljettintäkter eller sponsorpengar kan sökas som kommunala bidrag. Uppsala Tourism har ett evenemangskonto, där bland annat Uppsala Reggaefestival fick 100 000 kronor till den senaste festivalen. Kulturkontoret har dessutom bidrag man kan söka och när det gäller idrottsevenemang blir det fritids- och naturvårdsnämnden.

- Till första halvåret i år hade vi 48 sökande. Av dessa var det 37 stycken som fick ekonomiskt bidrag, berättar Elise Rhodin på kulturförvaltningen.
Detta första halvår 2009 har 1 059 000 kronor fördelats, men i det är även en del större evenemang till hösten inräknade.
- Utgångspunkten för besluten är vad evenemanget kan betyda för kommunen, men också vad det har för kvalitet, säger Jan-Erik Wikström (FP), ordförande i kulturnämnden.
Ella Salvén på fritids- och naturkontoret har 750 000 om året i arrangörsstöd att fördela.
- Ett 25-tal ansökningar har kommit in till i år på den dubbla summan pengar, säger hon.

Bandy-SM har ett eget kommunalt konto, baserat på biljettintäkter och sponsorpengar. Det är faktiskt det enda idrottsevenemang som kommunen är arrangör för.
- Bandyklubbarna i Västerås och Uppsala tyckte att åtagandet var för stort och vågade inte när de fick förfrågan från Svenska bandyförbundet 1991. Därför gick Uppsala kommun in och tog ansvaret, berättar Ella Salvén.
De ansvariga för Reggaefestivalen har haft den utökade polisstyrkan bland sina utgifter. Förlust¬bidrag ges av princip inte från kommunen.
- Det är bara speciella drogfria ungdomsarrangemang som kan söka sådant i efterhand, säger Elise Rhodin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om