Nya bostäder längs Råbyvägen och utbyggnaden av Gottsunda centrum är två exempel på projekt som misskötts på grund av brister inom kommunens organisation.
När det kommer till samhällsbyggande är Uppsala inte bäst i klassen. I stället finns en kultur där de politiska nämnderna tenderar att värnar sina egna ansvarsområden i stället för att samarbeta och se en helhet.
- Tänk dig att vi ska bygga nya bostäder i Uppsala. De ska klämmas ner där det redan finns annan bebyggelse, trafik, och grönområden. Då gäller det för kommunen att få ihop alla aspekter, men i dag har vi ett system där nämnderna pratar förbi varandra, säger Uppsala kommuns planeringsdirektör Carl-Johan Engström.
Följden blir att byggen försenas eller helt uteblir. I slutändan betyder det att Uppsala inte lyckas möta det starka tryck som finns från marknaden på att få fram nya bostäder, lokaler och områden.
- Drar man det till sin spets kan man säga att det här riskerar att stoppa Uppsalas utveckling, säger Carl-Johan Engström.
För att lösa denna brist på samordning föreslås en helt ny samhällsbyggnadsnämnd med ett eget kontor som bland annat ska besluta om detaljplaner, gator och parker. Samtidigt får kommunstyrelsen ett tydligare uppdrag att bevaka helheten och hålla ihop samhällsplaneringen.
- På så sätt håller vi ihop ett projekt från ax till limpa. Konkret betyder det att Uppsalaborna inte kommer att uppleva att bebyggelsen breder ut sig på grönområdens bekostnad. Det kommer att bli färre dåliga kompromisser i sena skeden, till förmån för kreativa lösningar i tidiga skeden, säger Carl-Johan Engström.
Totalt berörs cirka 250 kommunanställda av omorganisationen. Tanken är att den ska klubbas igenom på kommunfullmäktiges sista möte innan valet i september.
Uppsala ska bli bättre på planering
Uppsala kommun är inte tillräckligt bra på samhällsplanering. Det vittnar flera försenade eller helt uteblivna byggprojekt om. Nu föreslås en ny kommunal organisation för att råda bot på problemet.
En byggherre som ville bygga hyresrätter längs Råbyvägen hoppade av eftersom det inte fanns en färdig detaljplan. Detta trots att området pekades ut för bebyggelse redan i översiktsplanen från 2002.
Kraftledningarna längs Fyrislundsgatan har tagits bort och området är redo att börja bebyggas, men än finns inga markanvisningar eller detaljplaner.
Gottsunda centrums utbyggnad påbörjades inte förrän i höstas, trots att beslutet togs för fem år sedan och utbyggnaden anses vara en nyckelfråga för Gottsundas framtid.
För fyra år sedan skiftade kommunen fokus från att bygga ut i Sävja/Bergsbrunna till att satsa på Librobäck och nordvästra staden. Trots det kan frågan om vatten- och avlopp inte lösas förrän om fem år.