I dag tillträder Emma Ericsson som länsbarnombudsman i Uppsala län, i oktober får hon sällskap av Maria Claesson. De två heltidstjänsterna finansieras av landstinget, men de är anställda av Rädda Barnen.
– Det här är lite av ett drömjobb, att få arbeta heltid för barns bästa, säger Emma Ericsson.
Och mer insatser för att förbättra barns situation behövs. För även om barnkonventionen har 20 år på nacken, och även om Sverige ses som ett föregångsland när det gäller barns rättigheter kan mycket bli bättre.
Undersökningar visar också på att allt för många barn mår psykiskt dåligt, eller utsätts för fysiska eller psykiska övergrepp. Exempelvis känner sig var femte flicka i årskurs två på gymnasiet nedstämda ständigt eller jämt, enligt den senaste stora länshälsoundersökningen Liv och hälsa.
– Många känner till barnkonventionen men saknar verktygen för hur man ska se till att den genomsyrar besluten. Praktisk kan det handla om att se till att ta in barns synpunkter, lära sig att intervjua barn, upprätta checklistor, göra barnkonsekvensutredningar, hitta barn som far illa i sin verksamhet, exempelvis i skolan, säger Maria Claesson.
Men förutsättningarna för att förbättra för våra barn finns, kanske särskilt i Uppsala län, där Uppsala kommun redan har en välfungerande egen barnombudsman och där det finns många goda krafter som på olika sätt arbetar för barn. Dessutom finns stor expertis på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
– Vi måste samla alla goda krafter, så att man kan få draghjälp av varandra. Då kan vi bli ledande i Sverige och internationellt, säger Emma Ericsson.