Uppsala satsar på ökad simkunnighet
Kraven på simkunnighet hos de svenska barnen ska skärpas. Det väntas regeringen ta beslut om redan nästa vecka. Barn i årskurs fem ska bland annat klara av att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Men Uppsala kommun har redan tidigare i år utökat sin verksamhet för att öka simkunnigheten.
Foto: Scanpix
I lärarnas kursplan för årskurs fem har det hittills stått att barnen ska lära sig simma och klara av en nödsituation i vatten, men på grund av olika lärares sätt att tolka barnens simförmåga vill nu regeringen att direktiven ska preciseras.
- Det ligger en fara i att olika idrottslärare tolkar en elevs simkunnighet olika och därför tycker jag att mer konkreta direktiv är jättebra, säger Ulf Rowa, gymnastiklärare på Liljeforsskolan i Uppsala.
I Uppsala har nya, mer omfattande satsningar på simkunnighet introducerats redan tidigare i år. Ett av Uppsalaalliansens vallöften var till exempel att alla barn i kommunen ska vara simkunniga vid tio års ålder. Efter valsegern fick därför Fyrishov uppdraget att genomföra löftet som beräknas kosta fem miljoner kronor per år. Till hösten har Fyrishov kallat alla elever i årskurs två, tre och fem till obligatorisk simskola. Tidigare fick endast de elever i årskurs tre som på en "uppsimning" inte klarade kraven möjlighet att gå i simskola.
- Det nya uppdraget har bland annat inneburit mer personal och mer bassängtider, men jag är fast övertygad om att vi kommer att klara uppdraget från kommunen. Hur det blir med regeringens nya direktiv kan jag inte svara på än, säger Ulrika Bergqvist på Fyrishov.
Lars O Eriksson, kommunalråd (c) och ordförande i Fyrishov AB, ser dock inga negativa konsekvenser av regeringens direktiv.
- Självklart kommer vi se till att uppfylla de nya direktiven. Ingenting är omöjligt. Men sannolikt kommer kostnaderna öka, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!