Uppsala satsar på hållplatser

I Uppsala åker omkring 7 500 barn skolskjuts varje dag. Här har kommunen valt att satsa resurserna på trafiksäkerheten vid hållplatserna framför alkolås i skolskjutsarna — precis vad forskaren Anna Anund fokuserat på i sin forskning.

Uppsala2006-01-24 00:00
Mari-Anne Larsson vid Uppsala kommuns trafiksäkerhetsråd säger att kommunen satsar resurser på de platser där olyckorna händer: på hållplatserna utefter vägarna. Något krav på alkolås i skolskjutsar har kommunen inte i sina upphandlingar.
— Vi tittar speciellt över skolskjutshållplatserna, där det är viktigt att det finns en rejäl uppehållsyta. Hållplatserna besiktigas regelbundet, och skolskjutssamordrarna ute på skolorna är väl uppdaterade. De är noga med att höra av sig vid terminsstarten när en skola får många nya barn vid en hållplats.
Uppsala kommun producerade för två år sedan en skolskjutsfilm i samarbete med Vägverket, med tillhörande studiematerial. Den finns nu spridd på skolor över hela landet, och fokuserar just på hållplatsen och vägen till hållplatsen.
Ytterst är barnens säkerhet vid skolskjutsen till och från skolan föräldrarnas ansvar.
— Det står inskrivet i det lokala skolskjutsreglementet. Föräldrarna har skyldighet att se till att barnen kommer på bussen, säger Mari-Anne Larsson.
Hon räknar med att samtliga bussar i framtiden kommer att vara utrustade med alkolås.
— En del mindre bussbolag ute i landet har redan infört "blåsning" inför arbetspasset, och jag vet att det diskuteras också här i länet.

Företaget Gamla Uppsalabuss använder sig av alkotester, dock inte rutinmässigt. Däremot har man i flera år använt alkometrar i stickprovssammanhang, enligt vd Claes-Göran Alm.
Någon lokal statistik för olyckor intill skolskjutshållplatser finns inte. Däremot för entreprenörerna/bussbolagen intern statistik, som dock inte sparas, enligt Sture Jonsson, informations- och marknadsansvarig vid UL.
Han säger att UL:s ansvar för busshållplatserna är "begränsat".
— Det inskränker sig i princip till stolpen. Sedan är det respektive väghållare som ansvarar för hållplatsen: kommunen eller vägverket eller privata väghållare. Men vi påtalar önskemål, brister och åtgärder, och blir ofta tillfrågade av vägverket och kommunerna.
Liksom Anna Anund i artikeln härintill anser han att fokus för att få ned olyckorna ligger i vägen till och från busshållplatsen.
— Mycket få resenärer kommer till skada under själva bussresan.
Det är på vägen till och från hållplatsen olyckorna händer. Om man skall prioritera mellan alkolås och hållplatssäkerhet skall man lägga krutet på hållplatserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om