"Vi är beredda att ta emot flera hundra ensamma barn"

Det beräknas komma 6 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige från Ukraina. Hittills har tre barn kommit till Uppsala som nu rustar för om det kommer många ensamma barn.

Katja Friberg är avdelningschef för barn och unga myndighet på Socialförvaltningen i Uppsala. Enligt henne har Uppsala lärt sig från 2015 hur man ska stå redo för att ta emot ensamkommande barn.

Katja Friberg är avdelningschef för barn och unga myndighet på Socialförvaltningen i Uppsala. Enligt henne har Uppsala lärt sig från 2015 hur man ska stå redo för att ta emot ensamkommande barn.

Foto: Isak Olsson

Uppsala2022-04-03 12:00

Migrationsverket har beräknat att det kan komma 6 000 ensamkommande flyktingbarn från Ukraina till Sverige innan halvårsskiftet. För Uppsalas läns del skulle det kunna innebära cirka 240 barn. 

Uppsala kommun har än så länge tagit emot tre ensamkommande barn från Ukraina. Hur gamla de är finns det inga uppgifter om. Dessa barn har emellertid haft släktingar här som de har kunnat placeras hos. 

Katja Friberg är avdelningschef för barn och unga myndighet på socialförvaltningen i Uppsala, den enhet som ansvarar för ensamkommande flyktingbarn.

undefined
Katja Friberg är avdelningschef för barn och unga myndighet på Socialförvaltningen i Uppsala. Enligt henne har Uppsala lärt sig från 2015 hur man ska stå redo för att ta emot ensamkommande barn.

Vad är det första som händer med ett ensamkommande barn som kommer till Uppsala? 

– Vi ser till att de får ett boende. Om det finns släktingar så placeras de där, annars får de oftast ett familjehem. Vi gör också en utredning för att se vilka behov barnen har och om det behövs stödinsatser från till exempel BUP om de har ett trauma.

Vem blir vårdnadshavare för barnen?

– Socialtjänsten föreslår en särskild förordnad vårdnadshavare, tingsrätten fattar beslut om det och Överförmyndarmyndigheten utser en god man som blir ansvarig både för barnets ekonomi och vårdnadsfrågor. Kommunen ser också till att barnet får en skolgång så småningom.

Finns det en tillräcklig beredskap för att ta emot många ensamkommande barn?

– Ja, vi är beredda på att ta emot flera hundra om det skulle bli så. Vi lärde oss under pandemin att jobba med osäkerhet. Vi vet väldigt lite om hur många som kommer och när men vi är beredda att sätta in resurser om det skulle smälla till. 

Hur ser beredskapen ut?

– Vi har upprättat ett beredskapskansli som jobbar med hela Ukrainasituationen och där förbereder man olika scenarior. Vi har exempelvis upphandlat HVB-hem och familjehem som vi kan vända oss till om vi får de behoven. 

undefined
Än så länge har det bara kommit tre ensamkommande barn till Uppsala från Ukraina, men det finns en beredskap för att ta emot flera hundra. Bilden är en genrebild.

Hur vet man om familjehemmen är lämpliga? 

– Den som anmält intresse för att vara familjehem får genomgå en utredning där vissa kriterier behövs uppfyllas. Det är en familjehemssekreterare som gör detta och då gör man olika registerutdrag i exempelvis straffregistret, man gör djupintervjuer och sedan gör man en lämplighetsbedömning. Är man lämplig och det finns ett barn som behöver ett familjehem görs en matchningsutredning så att barnets behov och familjens situation går ihop. 

Vad har kommunen för resurser att ta hand om ensamkommande i dagsläget?

– På enheten för ensamkommande jobbar 16 socialsekreterare och ett par av dem jobbar riktat mot den här målgruppen. Skulle det komma många kan vi behöva utöka med fler socialsekreterare.

Under 2015 kom ju väldigt många ensamkommande barn till Uppsala och placerades på HVB-hem. Det ledde till sociala problem som drogmissbruk och kriminalitet. Hur ska ni göra för att något liknande inte ska hända igen? 

– Då var vi inte beredda på vad som krävdes av oss när det kom så många barn. Men i och med att vi fått den erfarenheten nu, så finns den kompetens vi behöver i vår organisation. Vi har lärt oss alla regler och fallgropar. Sedan var det ju att så många kom på så kort tid 2015 så det var svårt att hinna utreda. Skulle det komma många nu så är vi snabbare på att rekrytera socialsekreterare som utreder. Det finns i dag en helt annan förståelse för barn som flyr ensamma.                                                                                             

Ensam­kom­mande barn

När ett asylsökande ensamkommande barn anländer till Sverige, erbjuds barnet ett tillfälligt boende i den kommun där barnet först kommer i kontakt med en myndighet. Ankomstkommunen ansvarar för att ordna boende för barnet i väntan på att Migrationsverket ska anvisa en kommun som ska ta över ansvaret.

Anvisningskommun är den kommun som Migrationsverket anvisar att ta hand om ett ensamkommande barn. Den anvisade kommunen har det långsiktiga ansvaret för barnet.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!