Uppsala riskerar svämmas över

Drabbas Uppsala av en större översvämning riskerar området vid Polishuset att drabbas värst.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-03-06 10:03

Uppsala är en av de svenska orter som riskerar att få betydande översvämningar framöver. Sannolikheten visar att det finns en risk för att Fyrisån svämmar över, med en viss omfattning, inom en 50-årsperiod. Men exakt hur stor risken är eller när det kan ske är svårt att svara på.
– Det går inte att ge ett exakt svar på de frågorna utan det handlar om en sannolikhet och det är flera olika förhållanden som ligger bakom. Till exempel om vi har ett mycket högt flöde, om vi drabbas av ett skyfall eller om marken är mättad. Det vill säga att vattnet inte har någonstans att ta vägen, säger Mino Ashkan Far, handläggare för krisberedskap på Länsstyrelsen.

År 2007 antogs EU:s översvämningsdirektiv. Ett arbete som är tänkt att ligga till grund för bedömning och hantering av översvämningsrisker. Syftet är att minska konsekvenserna som bland annat påverkar samhällsviktig verksamhet. I de olika stegen har man tittat efter historiska översvämningar men även tagit fram riskkartor och hotkartor för att mer tydligt se vilka delar av Uppsala som skulle drabbas.

I Uppsalas centrala delar är det framför allt området kring Polishuset som ligger i riskzonen eftersom den delen av staden är så pass låg. Även Upplandsmuséet, Linnémuséet och Stationsområdet är platser där risken bedöms som extra stor.

För knappt ett år sedan var vattenståndet i Fyrisån märkbart högt. Då sattes det upp vattenavvisande barriärer längs med ån för att undvika en översvämning.
– Då fick vi varningar från SMHI om höga flöden och då kunde kommunen vidta åtgärder tidigt. Vi på länsstyrelsen satte oss ned och diskuterade frågan med Uppsala vatten, Uppsala kommun och Räddningstjänsten och beslutade oss för att det behövdes sättas upp barriärer, säger Mino Ashkan Far.

Hur är beredskapen i Uppsala?
– Kommunen har en beredskap med att sätta upp barriärer. Långsiktigt handlar det om att ha med de här frågorna i beräkningen vid nybyggen. I Uppsala är mycket byggt för länge sedan och där finns det en utmaning med att möta de risker vi ser idag. Vi på Länsstyrelsen har ett samordningsansvar och ett informationsansvar i den här frågan, säger Mino Ashkan Far.

Vad händer egentligen om Fyrisån svämmar över? Vilka åtgärder som kan vidtas vid en eventuell översvämning? Frågor som dessa kan du nu få svar på vid utställningen Stan är full av vatten! som just nu äger rum på Uppsala stadsbibliotek. Utställningen pågår fram till den 9 mars. Vid ett par förbestämda tillfällen finns det personal från Länsstyrelsen för att bemöta besökarnas funderingar.

FAKTA

Vad är ett flöde?
Ett flöde syftar på hur mycket vatten det är i ån vid en viss given mätpunkt. Som mått på översvämningsrisken använder man begreppet återkomsttid.

Vad är en hotkarta?
Ett hotkarta visar utbredningen av vattenflödet vid olika återkomsttider.

Vad menas med riskkarta?
En riskkarta visar vilka risker som finns inom området för de olika översvämningsnivåerna. Länsstyrelsen har tittat på risker inom följande områden: människors hälsa, kulturarv, ekonomisk verksamhet och miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!