Uppsala riskerar miljonböter för vårdboende

Tillfälligt vårdboende i annan kommun. Det kan bli lösningen om socialminister Ylva Johansson inför böter för kommuner med kö till särskilt boende för äldre. Sjuttio köar i Uppsala i dag. Böterna kan kosta kommunen miljoner.

Uppsala2006-02-10 00:00
I hela landet väntade nära 3000 åldringar på att få ett demensboende i slutet av förra året. Köerna har vuxit där kommunerna givit de gamla laglig rätt till särskilt boende men underlåtit att följa besluten. I det läget finns ingen stans att överklaga. De gamla tvingas vänta.
I Uppsala köar 70 personer i dag. Enligt äldrenämndens ordförande, socialdemokraten Jonny Husén, kommer det att dröja ända till 2007 eller 2008 innan kommunen kan erbjuda alla dementa det boende de har rätt till. Det beror på att Uppsalas omstrukturering av äldrevården har försenats.

Längre tid
— Processen tar längre tid än vi räknat med, säger han.
Strukturomvandlingen innebär att omoderna äldreboenden och servicehus läggs ned. I stället byggs hemvården ut. Parallellt med den satsar kommunen på ett antal nya demensboenden.
— De äldre enheterna var i mycket dåligt skick. Trånga, med dåliga hygieniska möjligheter. Vi har dessutom drabbats av fukt- och mögelskador så vi fick lov att utrymma flera av dem, säger Jonny Husén.
De köande tvingas lita till anhöriga och till kortsiktiga lösningar i form utökad omsorg.
Äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) hotar nu att bötfälla de kommuner som inte uppfyller sina boendebeslut. Bötessumman kan bli från 10 000 kronor och upp till en miljon.
Johnny Husén:
— Jag kan förstå hennes reaktion i förhållande till alla som står i kö i hela landet. Böter skulle sätta större tryck på oss. Vi fick väl vidta åtgärder som vi inte planerat för, säger han.
Vilka då?
— Vi skulle kunna hyra rehabiliteringsplatser om det finns sådana lediga i kringliggande kommuner. Men då måste man komma överens med anhöriga och de gamla själva om det. Det innebär att de kommer att bo i en annan kommun under en övergångstid.
Ett annat sätt är att öka insatserna av kvalitativ hemvård. Då måste kommunen utbilda mer hemtjänstpersonal speciellt för demensvård.
— Det här är åtgärder vi redan överväger om köerna skulle öka ännu mer, säger Jonny Husén.
Ylva Johansson föreslår också att kommuner som inte får fram särskilda boenden ska tvingas rapportera beslut beslut som inte genomförs till både länsstyren, kommunfullmäktige och kommunens revisorer.
Tycker du hennes förslag är bra?
— Det skulle inte få så stor effekt för oss. För kommuner som har köer men inte gör de omstruktureringar vi gör kan det vara bra, säger Jonny Husén.
Förslaget ska nu granskas av lagrådets jurister.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!