– Jag räknar med att viljan att hjälpa till är stor i Uppsala – men folk förväntar sig ordning på torpet, säger Erik Pelling.
Det han syftar på är flyktingmottagandet 2015 som enligt honom var ohållbart. Ansvaret för att ta emot asylsökande var ojämnt fördelat mellan EU-länderna och på kommunal nivå. Men den här gången är Europa och Sverige mer enat, säger Erik Pelling, och pekar på en enad front mot Ryssland gällande sanktioner och vapenleveranser. Han hoppas att detsamma kommer gälla mottagandet av ukrainska flyktingar.
– Det här är den största utmaningen i modern tid, mot demokratin och friheten i Europa – och även mot Sverige. Vi måste stötta de kämpande ukrainarna och även ta ansvar för människor som flyr landet, säger Erik Pelling.
Migrationsverket har huvudansvaret för mottagandet av flyktingar. I dagsläget har myndigheten möjlighet att ta emot några tusen fler asylsökande inom ramen för nuvarande mottagningssystem. Om antalet asylsökande skulle öka under en längre period kommer Migrationsverket se över hur man kan förtäta platser på sina egna boenden samt möjligheten att upphandla fler bostäder.
– Migrationsverket är en organisation som har vana av att anpassa verksamheten efter händelser i omvärlden, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör på myndigheten, till UNT.
Erik Pelling säger att kommunen står till förfogande om Migrationverket ber om hjälp.
– Vi kommer ställa upp och ge flyktingar tak över huvudet, exempelvis. Människor som kommer hit behöver lära sig svenska och komma vidare i arbetslivet. Och sedan finns ju civilsamhället som vi har väl upparbetade kanaler med, inte minst med Röda Korset.
Ola Österling är presstalesperson på polisen och han har ännu inte hört talas om att ukrainska flyktingar ska ha anlänt till Arlanda. Men samtidigt förbereder polisen i samarbete med kommunerna och gränspolisen för att ta emot ett större antal flyktingar.
– Vi är beredda att förstärka bemanningen dit flyktingar kommer, så att människor i kris ska få hjälp.
Exakt hur många ukrainska medborgare som anlänt till Sverige efter invasionen är svårt att svara på eftersom de har rätt att vistas i Sverige i 90 dagar utan visum. Sedan i torsdags när Ryssland invaderade har 369 ukrainska medborgare sökt asyl i Sverige. De flesta av dessa, 141 personer, befann sig redan i Sverige.