I dag når Stockholm Pride sin kulmen med paraden som drar närmare 45 000 deltagare. I Uppsala är Prideveckan betydligt mindre och har också varit omdebatterad. År 2012, då festivalen arrangerades av nätverket Uppsala Pride, beslutade samordningsgruppen att Folkpartiet (numera Liberalerna) inte var välkomna att delta på grund av deras politik. Det ledde till flera avhopp. Efter uppståndelsen stod Uppsala utan Pride under flera år. Sedan RFSL tog över 2016 får inga partier delta i paraden.
– Vi vill ha fokus på individerna och hbtqi-communityt. Vi har inget emot Pridefestivaler som gör annorlunda. Men det finns många sätt att arrangera Pride på och vi har valt den här vägen, säger Saga Karlsson, ordförande RFSL Uppsala.
Förra året gick runt 600 personer i paraden från Vasaparken till Stadsträdgården. Evenemanget hette då Welcome out, men i år har RFSL valt att döpa om festivalen till Uppsala Pride.
– Vi vill marknadsföra oss tydligare som en Pridefestival. Vår bedömning är att vi då bättre kan nå ut till hela Uppsala, säger Saga Karlsson.
I år har festivalen också bytt fokus. När RFSL startade Welcome out år 2016 riktade man sig till asylsökande och nyanlända hbtqi-personer. Då fick festivalen statliga bidrag för att täcka asylsökandes boende- och resekostnader så fler kunde besöka evenemanget. I år har de pengarna uteblivit, vilket gör att RFSL inte längre kan täcka kostnaderna. Det gör också att festivalens budget minskat kraftigt. Förra året hade RFSL Uppsala 250 000 kronor att röra sig med. I år har de 20 000 kronor.
– Det gör att vi är begränsade och får trolla med knäna för att få ihop det, säger Saga Karlsson.
Något som varit till stor hjälp för Uppsala Pride är det nystartade samarbetet med Uppsala Konsert & Kongress, UKK. Under festivalveckans lördag kommer det här ordnas seminarier, workshops, föreställningar och en gala. Daniel Sallmander, producent på UKK, hoppas att samarbetet kan utvecklas.
– Hbtqi-frågor är en angelägenhet globalt, nationellt och lokalt i Uppsala. Vi är glada att detta kommer ske i vårt fantastiska hus. Från vår sida gör vi allt vi kan för att hjälpa RFSL Uppsala att driva dessa viktiga frågor vidare, säger han.
Trots svårigheterna med festivalens finansiering ser Saga Karlsson fram emot årets Uppsala Pride.
– Vi är väldigt peppade allihop. Det känns som att det kommer bli en riktigt bra festival.