Uppsala postterminal ska stängas
Posten vill lägga ned terminalen i Uppsala där cirka 400 personer arbetar. En stängning kan bli aktuell redan 2013.- En nedläggning av Uppsalaterminalen ingår i vår långsiktiga strategi, säger Peter Brännström, produktionschef på Posten Meddelande.
Tidigare har man diskuterat en möjlig överföring av verksamheten från Uppsala och Tomteboda till en ny terminalanläggning som ska uppföras i Rosersberg, kallad Stockholm Nord. Enligt den ursprungliga idén skulle en sådan överflyttning inte vara möjlig förrän tidigast 2018.
Fastighetsbolaget Kilenkrysset påbörjade 2008 ett terminalbygge i Rosersberg i anslutning till järnvägssträckningen mellan Uppsala och Stockholm, och nu ser området ut att expandera snabbt. Det har skyndat på Postens planer.
- Vi kan bli tvungna att köpa mark i Rosersberg tidigare än vad vi tänkt och då kan det bli aktuellt att tidigarelägga projektet med en snabbspårsansluten terminal till slutet av 2013, säger Peter Brännström, chef för produktionen på Posten Meddelande.
Inga beslut är fattade. Det är en fråga för Postens styrelse.
- Utredningsarbetet pågår fortfarande och detta är ett tänkbart scenario. Nedläggningen av Uppsalaterminalen ingår i vår långsiktiga strategi. Om det sker 2013 eller 2018 eller vid något annat tillfälle går inte att säga ännu. Posten planerar för att ha sju järnvägsanslutna terminaler i landet, och det innebär att vissa gamla terminaler måste läggas ned, säger Peter Brännström.
Enligt de nya förstudier som UNT har tagit del av ska en ny terminal etableras i Hallsberg, varvid terminalerna i Karlstad och Västerås avvecklas. Även postterminalen i Norrköping ska avvecklas och verksamheten flyttas till Årsta, Hallsberg och Stockholm Nord.
Vad som kommer att hända med personalen i Uppsala vid en eventuell nedläggning är osäkert.
- Målet är att alla ska få möjlighet att följa med till Rosersberg, säger Peter Brännström.
Samtidigt ligger ett omfattande sparkrav på personalsidan för Posten i Sverige.
- Vi kan inte fortsätta att ha samma kostnader med de minskade volymerna.
Arne Jungbeck, terminalchef i Uppsala, tycker att beskedet om utredningsarbetet tagits emot väl bland personalen.
- Jag tycker att det verkar finnas en förståelse för strategin. Det är ett helt naturligt utvecklingsarbete vi genomför. Jag hoppas att så många som möjligt får och vill följa med till den planerade nya terminalen i Rosersberg, om det nu blir verklighet. Det är viktigt att komma ihåg att inget beslut har fattats ännu, säger Arne Jungbeck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!