Nu är det dags att uppdatera vilka som bör få behålla strömmen vid planerade strömavbrott.
– Det är en ganska tuff prioritering som arbetas fram av statliga myndigheter, länsstyrelsen, regionen och kommunerna i länet, säger Magdalena Sjelin, beredskapssamordnare i Uppsala kommun.
Att göra uppdateringen är ett grannlaga arbete. Först ut är statliga myndigheter som prioriterar bland samhällsviktiga verksamheter inom deras ansvarsområde. Samhällsviktiga verksamheter är de som behövs för att samhället ska fungera på ett någorlunda hyggligt sätt före, under och efter olika störningar: sjukvård, polis, livsmedelshantering, tele- och datakommunikation med mera.
Högst prioritet har verksamheter där någon timmes strömavbrott får allvarliga konsekvenser för liv och hälsa. I andra hand kommer verksamheter där någon timmes strömavbrott ger stor påverkan på samhället. Indelningen i åtta prioriteringsklasser är gemensam för hela landet.
När de statliga myndigheterna har prioriterat klart skickas uppgifterna vidare till respektive länsstyrelse, som i sin tur skickar en kommunspecifik prioriteringslista till varje kommun i länet. Kommunen fyller på med lokala verksamheter – både offentliga och privata – som räknas som samhällsviktiga.
Magdalena Sjelin berättar att kommunens verksamheter många gånger själva måste tala om att de är samhällsviktiga.
– Vi har inte detaljkännedom om alla verksamheter, så vi behöver ofta ha en dialog med dem som bedömer sig vara samhällsviktiga, för att förstå vilken betydelse de har.
När Uppsala kommun har fyllt på prioriteringslistan skickas den till de lokala elnätsföretagen, som identifierar vilka elledningar som går till olika verksamheter. Uppgifterna skickas tillbaka till kommunen, som föreslår hur elledningarna i kommunen ska rangordnas.
Rangordningen för kommunens elnät skickas vidare till länsstyrelsen, som gör en rangordning av elledningarna i länets samtliga kommuner. Denna rangordning skickas till Svenska Kraftnät och till berörda elnätsföretag.
– Eftersom uppgifterna är säkerhetsklassade kan vi inte lämna ut prioriteringslistan eller berätta hur vi rangordnar elledningarna. Listan är i första hand en del i Svenska Kraftnäts planeringsunderlag för att elnätet inte ska krascha. Den är inte en garanti för att få el vid strömavbrott, säger Magdalena Sjelin.