På söndag drar årets Almedalsvecka i Visby igång. I sedvanlig ordning slår man rekord i antal evenamang: 3 400, jämfört med 3200 i fjol, och minst 25 000 besökare väntas. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är valår. Samtidigt är veckan inte längre en arena nischad för politiker, utan har de senaste åren vuxit till ett forum för alla.
Som vanligt är Uppsala universitet största aktör från Uppsala i Almedalen. I år arrangerar man ett 20-tal seminarier, flera av dem handlar om skolan.
– Vi har forskning om skolan från olika persepktiv och vill lyfta fram det eftersom skolan eftersom det är en så viktig valfråga. Det är viktigt för oss att föra ut forskningen och delta i samhällsdebatten, säger Siv Olsson som är projektledare för Almedalsveckan på Uppsala universitet.
Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala är taggade från fjolårets vecka då deras seminarier lockade klart fler åhörare än förväntat.
– Det var knökfullt, en jäkla massa människor som ville prata med våra forskare. Vi fick blodad tand och satsar på sex seminarier i år, ett fler än förra året, säger Kjell-Arne Nilsson som är biträdande kommunikationschef på SLU.
I fjol satsade Uppsala kommun på ett eget seminarium i Almedalen. I år har man valt att synas på ett betydligt ovanligare sätt: nämligen med Uppsala stadsteaters föreställning Min vän Fascisten, som spelades på Stadsteatern i vintras. Med ett kommunalt tillskott på 250 000 kronor åker det närmare 20 man starka teaterteamet till Visby med målet att skapa debatt.
– Pjäsen handlar om en grupp medelålders som har något slags politiskt käbbel men ändå inte riktigt orkar bry sig, marknaden tar ju liksom ändå hand om allt. Men så händer grejer som väcker viktiga frågor om vad demokrati är och vad som händer när man slutar bry sig, säger Linus Tunström som är chef för Uppsala stadsteater.
Att vara något av en teaterpionjär i Almedalssammanhäng tycker han är roligt.
– Det här är ett annorlunda statement från en kommun, jag är glad att vi har politiker i Uppsala som tycker att kulturen ska vara en del av det offentliga samtalet och vågar satsa på det i stället för montrar och flyers.
Flera kommunala tjänstemän åker också, och medräknat pengarna till teatersatsningen kommer Uppsala kommuns Almedalsutgifter i år att landa på omkring 320 000 kronor. Då är inte rese- och boendekostnader för de kommunpolitiker som åker medräknat. Från politiskt håll är uppslutningen betydligt större än vanligt. En klar majoritet av såväl kommunalråden som landstingsråden åker, vilket är betydligt högre uppslutning än i fjol. Landstinget i Uppsala län håller på tjänstemannanivå en låg profil och skickar ingen delegation.