Uppsala - om kvinnorna får välja
Uppsala är kvinnornas favoritkommun, medan Östhammar är männens. Det framgår av statistik från Glesbygdsverket. I bägge kommunerna fattas var tjugonde man respektive kvinna.
Siffrorna är hämtade ur Glesbygdsverkets årsbok, som i början av veckan presenterades för regeringen. Bland kommunerna i UNT:s spridningsområde har de flesta en jämn könsfördelning. Två av dem sticker dock ut. Kvinnornas favoritkommun nummer ett är Uppsala, med ett överskott på 4 500 kvinnor, vilket betyder att det går 20 kvinnor på 19 män i Uppsala.
I den stora manskommunen i länet, Östhammar, råder det omvända förhållandet. Där går det 20 män på 19 kvinnor. I absoluta tal är mansöverskottet i Östhammar 456 personer.
- Det var intressant, det visste jag inte, kommenterar Anna-Lena Söderblom (m), kommunalråd i Östhammar, spontant.
Inte helt förvånad
Helt förvånad är hon dock inte över siffrorna. Enligt henne är en förklaring att kvinnor generellt är mer förändringsbenägna än män.
- Vi har sett över tid att det exempelvis är lättare att få arbetslösa kvinnor att förändra sin situation genom att utbilda sig och byta yrke. Den effekten blir mer markerad i en kommun som Östhammar, där det historiskt inte finns en tradition att utbilda sig.
Kvinnornas högre studiefrekvens är också den främsta förklaringen till att Uppsala har ett kvinnoöverskott, menar Gro Hansen, strateg vid kommunledningskontoret i Uppsala.
- Vi vet att bland dem som tar en akademisk examen är 60 procent kvinnor. De två åldersklasser där kvinnor dominerar i Uppsalas befolkning är gruppen mellan 20 och 30 är och gruppen över 65 år.
Antal barn
Fråga är vad det betyder för befolkningsutvecklingen på sikt att en kommun har ett överskott av det ena könet. Ett mönster som man har sett i andra regioner är att kvinnor som stannar kvar i kommuner med överskott på män ofta får fler barn än de som flyttar i väg för att utbilda sig, berättar Karin Lundström, demografiutredare på statistiska centralbyrån, SCB. De kvinnofattiga delarna av landet försörjer med andra ord de mansfattiga med nya invånare.
- Det tycks gälla även för Uppsala län. I Östhammar är fruktsamhetstalet 2,1 barn per kvinna, medan den bara är 1,6 i Uppsala.
Varken Gro Hansen eller Anna-Lena Söderblom tycker att det i nuläget finns skäl att oroa sig över den sneda könsbalansen i respektive kommun.
- Det kommer att hända saker. Dannemora gruva ska till exempel öppna igen och man har markerat att man vill ha kvinnliga truckförare. Så jag tror att det kommer att jämna ut sig framöver, säger Anna-Lena Söderblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!