Uppsala förblir en borgerlig kommun – även om gapet mellan blocken krympt något. Partifördelningen liknar den i Stockholm betydligt mer än rikets. Största partiet Moderaterna ökar medan Socialdemokraterna backar något. Miljöpartiet har med rejäla kliv intagit Folkpartiets plats som det tredje största partiet. Både Folkpartiet och Centerpartiet har sannolikt tappat till Miljöpartiet.
Det finns flera förklaringar till MP:s framgång. Uppsala har en ung, välutbildad befolkning – en kategori där många identifierar sig med Miljöpartiet. Sannolikt har MP också tagit en hel del missnöjesröster från mittenväljare, som tröttnat på Alliansens spretiga stadsmiljö- och trafikpolitik.
Vad som varit avgörande frågor är svårt att ringa in.Valrörelsen i Uppsala har varit ganska tam – staden har ju inga riktigt stora problem. Arbetslösheten är förhållandevis låg och segregationsproblemen mindre än på många håll. Uppsala kommer inte i närheten av Rosengårdsmisären.
luften gick ur Ärna, vilket speglar att frågan egentligen inte är politisk, även om de rödgröna gärna vill se det så. Arenafrågan hettade visserligen till, men frågan är perifer för de flesta. Frågan om förskoleköerna punkterades av löften från Alliansen.
Skolan har varit en het fråga, där de rödgrönas ”lärartäthet” stått mot Alliansens ”lärarkvalitet”. Partierna är dock mer överens i skolfrågorna än de vill erkänna.
Den stora skiljelinjen i Uppsala är snarast ideologisk och kretsar kring privatiseringar och valfrihet. Detta hade nog inte varit så oöverstigligt utan den utmanande ”utmanarrätten”, som skapat låsningar i stället för en bred samsyn kring utförandet av vård och omsorg.