Uppsala musikklasser hotade av fördröjd renovering

Uppsala musikklasser kan gå i graven om renoveringen av Nannaskolan skjuts på framtiden. Det befarar studieledare Karin Cars och anser att kommunen i så fall bryter mot ett löfte.

Uppsala2004-02-07 00:00
För två år sedan lämnade Karin Cars in en ansökan om att bli friskola, inte för att hon ville utan för att hon trodde att det var enda chansen för musikklasserna att överleva.
— Vi drog tillbaka ansökan mot löftet att vi skulle få plats på Nannaskolan. Det är ledsamt att musikklasserna nu ifrågasätts. I en kulturstad som Uppsala som antagligen ska bygga ett musikens hus måste det finnas en grogrund.
Karin Cars är beredd på att lämna in en ny friskoleansökan om Uppsala musikklasser splittras. Hon var med och startade verksamheten 1982. Det gick trögt i början men blev snabbt uppskattat av elever och lärare. Fast hoten har funnits med i bilden jämt.

Oroande diskusssion
— Man kan förstå att sparkraven ger politikerna kalla fötter men det är oroväckande att det ens diskuteras om den här typen av profilplatser ska finnas. Just nu verkar risken stor att upphandlingen stoppas, säger hon.
Inflyttningen till Nannaskolan har skjutits upp från hösten 2004 till hösten 2005. På grund av det ekonomiskt bistra läget kan ombyggnationen nu fösas fram ytterligare. En majoritet av musikklasserna är under tiden inkvarterade i Balderskolan. Men där börjar det bli trångt.
— Det måste fattas ett beslut om att iordningställa Nannaskolan i slutet av februari annars splittras musikklasserna och då blir det stora bekymmer att klara eleverna, säger Per Pettersson, chef för kommunens grundskolor.

Uppskattad verksamhet
Musicerande elever i årskurs åtta och nio är kvar på Tunabergsskolan. Med andra ord fylls Balderskolan på med nya elever varje år utan att gamla försvinner.
Omkring 250 elever söker varje år till de 60 platser som finns.
— Det är en uppskattad verksamhet som inte går att övervärdera och som ger ungdomarna ett intresse för livet. Det är ingen lyxverksamhet, långt ifrån, säger Kaj Anderberg, rektor för den kommunala Musikskolan.
Hans orkesterverksamhet befinner sig inte i samma prekära situation. Musikskolan håller än så länge till på Nannaskolan.

Beredda att flytta
— Vi är beredda att flytta till Årstaskolan och Brantingsskolans aula i slutet av april. Arbetsmiljön här är inte direkt den mest underbara. Det luktar kloak och fönstren är otätade. Det är ett Uppsalafenomen att vänta med att fatta beslut, säger Kaj Anderberg.
Bengt Sandblad (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden bekräftar att Nannaskolan och musikklasserna är ett brådskande ärende.
— Om skolan ska vara klar enligt planerna hösten 2005 måste man börja bygga i mars och vi måste fatta beslut senast sista februari. Men vi kan inte bara säga ja, nej eller kanske utan att ha tagit reda på vilka effekter det får på annat.
Allt som allt går ombyggnationen av Nannaskolan på 120 miljoner kronor. Det är en stor summa när kommunen har kravet på sig att minska investeringarna med 25 procent, konstaterar Bengt Sandblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om