Uppsala möts mot våldet – missa inte direktsändningen

SVT:s Erik Leijonhufvud, UNT:s Elin Sandow och P4 Upplands Christer Engqvist håller i direktsändningen från Forumtorget den 8 november.
SVT:s Erik Leijonhufvud, UNT:s Elin Sandow och P4 Upplands Christer Engqvist håller i direktsändningen från Forumtorget den 8 november.

En plats för Uppsalaborna att mötas efter en tung höst. Så beskriver UNT, P4 Uppland och SVT Uppsala sin gemensamma satsning om våldsvågen: en direktsändning från Forumtorget den 8 november. Statsministern är en av gästerna.

Uppsala 6 november 2023 06:00

Personerna som berörts mest av våldet kommer att berätta om det som hänt.

Polisen, lokala politiker, ungdomsjouren och representanter från Uppsalas skolor kommer att vara på plats.

Och så kommer både statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer.

Ja, så kommer det se ut den 8 november när UNT, SVT Uppsala och P4 Uppland tillsammans sänder direkt från Forumtorget i Uppsala.

– Vi vill samla Uppsalaborna efter en väldigt tung höst. Vi hoppas att det ska leda till stärkt sammanhållning och att vi kan visa hur alla goda krafter i samhället nu agerar mot våldet, säger UNT:s Elin Sandow, som är en av programledarna.

Det är Uppsalabornas frågor som står i centrum. Reportrarna kommer att ställa invånarnas frågor till de ytterst ansvariga, varvat med berättelser från de som drabbats allra hårdast av höstens grova våldsdåd.

undefined
Forumtorget är platsen där Uppsalaborna får möta statsministern, justitieministern, polisen – och de som drabbats mest av våldsvågen.

Som Uppsalabo kan du antingen vara en del av publiken direkt på Forumtorget, eller följa direktsändningen i radion eller via UNT och SVT:s sajter. Du kan också skicka in dina frågor i förväg.

– Det är ett unikt tillfälle att få ställa frågor och också få svar, att bli lite klokare och få reflektera över det som hänt men också blicka framåt, säger SVT Uppsalas Erik Leijonhufvud.

– Förhoppningsvis kommer man ställa sig frågan: Vad kan jag göra för ett tryggare Uppsala?

Att både statsministern och justitieministern tackat ja till att komma och möta Uppsalaborna, visar också hur viktigt ämnet är, tycker han.

– Det vittnar om att det inte finns någon fråga som är viktigare just nu, än den om att få bukt med våldet.

undefined
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommer till Uppsala och svarar på medborgarnas frågor den 8 november.

De tre lokala medierna, som vanligtvis är konkurrenter, samarbetar alltså den här dagen på Forumtorget.

– Det här är ett tillfälle där det är bra att gå ihop och göra ett avtryck tillsammans. För "tillsammans" är ett nyckelord här, säger Erik Leijonhufvud.

– Det har varit väldigt få manifestationer mot våldet och vi tror att det finns ett behov att samlas, säger Elin Sandow.

Så här går det till:

  • Sändningen startar klockan 12:00 på onsdag den 8 november. Gå till Forumtorget eller följ med via P4, UNT:s eller SVT:s sajt.
  • Vad vill du veta? Skicka in dina frågor från och med nu, till elin.sandow@unt.se.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa