Uppsala med mot Jupiter

När den europeiska rymdmyndigheten ESA skickar en obemannad farkost till Jupiter finns instrument från Uppsala med på färden.

Ganymedes, den största av Jupiters månar kommer att studeras under rymdresans gång.

Ganymedes, den största av Jupiters månar kommer att studeras under rymdresans gång.

Foto: TT

Uppsala2015-07-20 22:14

I dagarna blev det klart att det blir franska Airbus som får bygga Europas nästa stora rymdfarkost JUICE (JUpiter ICy moons Explorer). Ett av de tio vetenskapliga instrumenten ombord kommer från Institutet för Rymdfysik i Uppsala. Syftet med resan är att försöka få svar på hur solsystemet uppkom och om det kan finnas liv i oceanerna under isen på Jupiters månar Ganymedes, Europa och Callisto. Farkosten kommer att vara helt obemannad.

Instrumentensom byggs i Uppsala ska mäta radiovågor, elektriska och magnetiska fält och laddad gas, så kallad plasma, runt månarna för att undersöka om miljön under isen är lämplig för liv.

Jupiter är vårt solsystems största planet och den femte i ordningen från solen. En utmaning med projektet är den starka strålningen. Den innebär till exempel att all elektronisk utrustning måste skyddas av tjock aluminium. Det blir också viktigt att inte föra med sig bakterier från jorden till Jupitermånarna.

Mätningarna ska visa bland annat hur väl oceanerna under isarna leder ström och hur salt vattnet är, vilket är avgörande för möjligheten till liv.

Projektet inleddes 2012 och planen är att farkosten lämnar jorden 2022 och når Jupiter 2030. Kontraktet för konstruktionen av farkosten är värt runt 350 miljoner euro och drar i gång i Airbus fabriker i Toulouse i slutet av månaden. I tre och ett halvt år ska Jupiter och dess månar utforskas.

Här nedan kan du se en intervju med Jan-Erik Wahlund på Institutet för rymdfysik i Uppsala om projektet.

I början av år 1610 hade Galileo Galilei förbättrat det nyuppfunna teleskopet så mycket att han kunde se Jupiters fyra stora månar Io, Europa, Ganymedes och Callisto. Det var första beviset för att jorden inte är universums medelpunkt eftersom månarna snurrar runt en annan himlakropp.

I mitten av 1990-talet upptäckte NASA:s rymdsond Galileo att det finns oceaner under isen på Europa, Ganymedes och Callisto. Sonden Galileo såg också att Ganymedes som ensam måne i solsystemet har ett eget magnetfält.

Europeiska rymdstyrelsen ESA:s rymdsond JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) ska skjutas upp år 2022 och kommer fram till Jupiter 2030. Juice ska först flyga förbi Europa och Callisto flera gånger och studera dem, och från 2032 kommer den att snurra som en satellit runt Ganymedes.

JUICE ska undersöka om det är möjligt att det finns liv i månarnas oceaner, och studera hur solsystemet har uppkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om