Uppsala lyser i natten

Ljuset flödar åter över Uppsala när ljusfestivalen är tillbaka. City låter sig bländas runt om i staden.

Munken.

Munken.

Foto: Jonas Kihlander

Uppsala2012-11-09 09:03

UKK
Idé: UKK ska förvandlas till ett visuellt färgspel där perspektiv, djup och starka färger skapar en ny upplevelse av huset.
Vad: En ljusgrön stillbild (föreställande något slags nät?) projiceras på husets västra fasad. Mönstret framträder rätt otydligt eftersom övrig belysning i huset är tänd som vanligt. Bra idé att belysa huset, de oupplysta sidorna blir mycket tråkigare i jämförelse. Men det hade varit mycket intressantare med lite dynamik i projektionen.
Vilka är där: Ett äldre par stannar till i förbifarten och tittar men lämnar belysningen okommenterad och fortsätter att gå.
Betyg: [Kaja2]

Vaksalaskolan
Idé:
Med en blandning av projektorer, högtalare och strålkastare berättar skolan sin egen historia för dig.
Vad: På skolans fasad ut mot Vaksala torg är två stora bilder projicerade av en lärare och elever. När du närmar dig grinden vid valvet tänds ett fönster och olika ljudinstallationer sätter igång, både informativa och mer teatrala. Inne på skolgården är en högtalare monterad ur vilken det strömmar ljud av lekande barn. Det hela är rätt suggestivt och Citys patrull hoppar till när fönstret plötsligt tänds.
Vilka är där: Här passerar många förbi, men inte en enda verkar förstå att delar av installationen kräver att du går närmare. Bättre information behövs.
Betyg: [Kaja3]

Centralpassagen
Idé: Glaspartierna i tunneln belyses med ett dynamiskt färg- och ljusspel som välkomnar ankommande resenärer eller önskar en fortsatt trevlig resa.
Vad: De mjölkvita plattorna mellan informationstavlorna i gången under spåren lyser med svagt blå eller turkos färg i en pulserande rytm. Men hela tunneln är redan ordentligt upplyst och City är nära att missa själva installationen. För att vara en del i en ljusfestival kräver vi lite mer av arrangemanget.
Vilka är där: Ett par som läser på skylten, ser sig omkring och frågar högt om det inte var mer än så här.
Betyg: [Kaja1]

Munken
Idé: Kan man få känslan av att ljus låter? Kan man i så fall få huskroppar med fasader och fönster att spela en symfoni, där ljuden först uppstår i betraktarens huvud?
Vad: Byggnaden XX lyses upp både utifrån på fasaderna och inifrån fönstren. Under större delen av tiden är skenet fast, men med jämna mellanrum börjar "symfonin" att spelas och färgerna skiftar och det hela böljar och ändras. Det är väldigt effektfullt, men det hade blivit ännu bättre om det på riktigt även varit musik till. Dessutom är det jättesvårt att få information om när nästa föreställning börjar, en klar informationsmiss gentemot besökarna.
Vilka är där: Ett tiotal personer står och betraktar ljusspelet från andra sidan ån.
Betyg: [Kaja4]

Islandsfallet
Idé: Kreatören vill iscensätta en historia om hur å-levande sireners ägg kläcks och svävar ovanför vattnet.
Vad: 27 mystiska spökliknande trasknyten hänger ovanför fallet och lyses upp av blått och grönt ljus. Det hela skapar en drömsk, märklig syn och det är ganska vackert. Lite synd att linorna syns så tydligt, effekten hade blivit ännu starkare om man fick känslan av att figurerna verkligen svävade fritt ovanför fallet.
Vilka är där: Det är en flitigt använd bro och många tittar nyfiket på installationen när de går och cyklar förbi.
Betyg: [Kaja3]

Träd vid ån
Idé: Är det något utomjordiskt som har störtat i ån eller har det kanske funnits där hela tiden? Är det en maskin eller är det någonting levande? Fyrisån har fått ett eget mysterium.
Vad: En cirka fyra meter hög staty av slingrande metallarmar, som ett skrotskelett, reser sig upp ur vattnet. Statyn/varelsen är belyst ovanifrån samt underifrån med strålkastare som sitter under vattenytan och färgerna växlar suggestivt till ackomanjemang av olika sorters musik (som du hör bäst om du står på Östra Ågatan-sidan). Effektfullt och snyggt, man kan stå länge och betrakta skapelsen. Dock ett frågetecken för den ljusslinga som ligger slängd i trädet bredvid. Hur tänkte man där?
Vilka är här: Här går ingen förbi utan att stanna till. Mycket folk i rörelse och många mobilkameror som lyfts.
Betyg: [Kaja4]

Stora Torget
Idé: Lyktstolpen som står mitt i vimlet av bilar, bussar och folk förvandlas till en ljusstake, ackompanjerad av självlysande pelare som framhäver tidens flöde och människans rörelse. En virvel av ljus, ett tidur av färg.
Vad: Åtta ljuspelare omringar lyktstolpen i mitten av torget. Sex är lila, och två är blåa, och de ser nästan lite ut som stearinljus. Som helhet en ganska fin installation, men den inte särskilt spännande. Lyktstolpen som i sig är fin döljs också lite av pelarna, kanske hade den gått att framhäva ännu bättre?
Vilka var där: Ett par i 25-årsåldern som läser om festivalen i sina pektelefoner och snart skyndar vidare till nästa objekt.
Betyg: [Kaja3]

Rådhusgården
Idé: Blinka lilla stjärna - Aktion och interaktion. Trycka, lyssna, se och uppleva. Alla kan försöka sig på att spela denna lilla melodi. Se vad som händer på fasadens bildrutor.
Vad: Uppe i några av Rådhusets fönster som vetter åt Påvel snickares gränd sitter sju lysande plattor med vita stjärnor som faller nedåt. Nedanför huset står ett plåtskåp med sju knappar, sex av dem är tonerna som ingår i melodin Blinka lilla stjärna, och den sjunde trycker du på om du vill få melodin spelad för dig. Tonerna motsvaras av en not som tänds uppe i fönstret, och du kan leka fritt med knapparna. City går loss och spelar det ena och det andra. Det här var jättekul, men kanske inte för de som bor precis intill. Rolig installation, toppen med interaktivitet och ett bra sätt att locka besökare till det nyligen färdigställa och ännu lite okända torget.
Vilka är där: Ett äldre par som nyfiket testar sig fram bland tonknapparna.
Betyg: [Kaja4]

Klosterparken
Idé: I Klosterparken har ett rum tagit form där den nordiska naturen samlats i olika skepnader.
Vad: Pelargången i mitten av parken är upplyst. Eller ja, pelarna är upplysta i blått och grönt och olika konstiga ljud hörs. Det är lite småkusligt, men ganska ospännande. En tydlig idé, men ett väldigt otydligt genomförande.
Vilka är där: Det sitter några ungdomar och hänger på en bänk och några äldre par går förbi och spanar.
Betyg: [Kaja1]

Gillbergska
Idé: Gillbergska genomfarten mellan Fyristorg och S:t Eriks torg är en plats man passerar många gånger i vardagen men inte lägger märke till. Vi vänder på det hela och låter dig passera en regnbåge i fantasin.
Vad: Tio starka strålkastare lyser upp tunneln i rosa, blått, lila, grönt och gult. Dessutom har tunnelns vanliga lampor fått färglada lampor i stället. Dessutom sitter det information om led-lampan som fenomen. City gillar att tunneln blir så ljusstark, men det här känns för simpelt. Nog hade det väl kunnat få hända någonting också?
Vilka är där: Fyra tjejer i 20-årsåldern fotograferar varandra medan de poserar i ljuset och gör skuggfigurer, vilket livar upp ljusinstallationen, och det kan den behöva.
Betyg: [Kaja1]

Gustavianum
Idé: Ljussättningen av byggnaden är tänkt att på ett elegant vis framhäva intressanta delar av arkitekturen med en touch av happening. I Anatomiska teatern visas en kortfilm som kallas The Story of Light.
Vad: Kupolen på taket är upplyst inifrån med lila ljus, och utifrån av ett blågrönt sken. Det är vackert, men mycket mer än så är det inte. Kortfilmen inne i huset visas bara några gånger i veckan, och inte under Citys besök. Kanske hade det lyft verket, men samtidigt är det ju inte alla som har möjlighet att stanna på den?
Vilka är där: Det är ganska många på plats och flera som slår sig ner på bänkar runt om på Domkyrkoplan och stannar en stund.
Betyg: [Kaja2]

Rosénparken
Idé: Att ljussätta parken med lysande glasskulpturer, placerade i parad på stensockeln i uterummet mellan Upplandsmuseet och stenmuren vid S:t Eriks källa. Valven belyses med blåtonat ljus.
Vad: Fem kurviga ljuspelare står på rad långt ned i parken och lyser med ett kraftigt men mjukt vitt sken. Man kan inte låta bli att tänka lite på Tove Janssons hattifnattar. Skulpturernas sken kontrasterar fint mot parkens i övrigt rätt kompakta mörker, och City skulle gärna se att de fick vara kvar även efter festivalens slut. Den blå belysningen i valven över vattnet är diskret men stämningsfull. Fint.
Betyg: [Kaja3]

S:t Olofsbron
Idé: Över hela världen finner man kärlekslåset eller kärlekslänken, där kärlekspar visar varandra sin eviga trohet genom att sätta fast ett hänglås på ett räcke och kasta bort nyckeln. Härifrån har vi tagit vår inspiration.
Vad: Brons mittersta lyktstolpe är insvept i något slags slöja upplyst av ett rött och grönt sken. Längs broräcket är en vit ljusslinga lindad och i en kedja hänger mängder av vita hänglås. Nere i vattnet är en handfull nycklar projicerade med vitt ljus. Kul tanke, men vi hade gärna sett mer finess i utförandet. Det hela känns lite hafsigt och utan den där riktiga finessen.
Vilka är där: En familj promenerar som verkar fastna mer för en upplyst näckros utanför en flytbrygga i ån, som inte ens är en del av ljusfestivalen.
Betyg: [Kaja2]

ODjuret
Idé: ODjurets vanligtvis mörka Artedipark badar nu i flödande ljus och spännande ljud. Fyra färgstarka miljöer från hela världen visar sig om natten. En oas som uppmuntrar till att stanna upp en stund, men som också kan uppskattas av förbipasserande.
Vad: Den lilla parken som tydligen heter Artediparken, nedanför gamla KFUM-borgen har fått några strålkastare riktade mot den lilla skulpturen i mitten (ODjuret), med svagt växlande färger. Dessutom hörs ett svagt ljud, som en susande vind. Trevligt att skulpturen lyfts fram med hjälp av ljus, men hela installationen känns enkel och inget man stannar till länge för.
Vilka är där: Här var det lugnt. Ingen besökare är där samtidigt som City.
Betyg: [Kaja1]

Arkaden
Idé: Att fånga rytmen i rörelsen längs en byggnad, en rörelse som utgörs av människor. Mönstret av rörelser ska skildras med ett dynamiskt ljus som utgår från arkadens pelare.
Vad: Två strålkastare är monterade högst upp på var sida om pelarna i arkadgången längs Vaksalagatan. Färger och intensitet på ljuskäglorna varierar något. Dock känns det helt onödigt med en ljusinstallation på en plats som redan är så översållad av ljus och intryck som denna skyltfönster- och reklamskyltsspäckade sträcka. Installationen dränks i den röriga omgivningen, och vi märker heller inte av att dynamiken i gången skulle speglas på något sätt.
Vilka var där: Som alltid gott om flanörer och stressade människor som svischar förbi i den här passagen.
Betyg: [Kaja0]

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om