Uppsala lyser i höst

Glöm gråa och tråkiga höstkvällar och gör dig redo för en ljusare höst. En ljustrend sprider sig över världen och nu är det Uppsalas tur.

Alingås arrangerar Ljus i Alingsås varje år, en ljusfestival där ljuset sprider sig också till privata trädgårdar.

Alingås arrangerar Ljus i Alingsås varje år, en ljusfestival där ljuset sprider sig också till privata trädgårdar.

Foto: Johan Moritz

Uppsala2008-09-13 09:00
Under november kommer utvalda platser i staden att ljussättas och redan under lördagkvällen 13 september lyses Domkyrkans fasad upp. Klockan åtta kommer fasaden sakta men säkert att tändas och lysas upp av hundratals små lampor. Ett av Uppsalas främsta kännetecken kommer därefter att vara upplyst under kvällar och nätter, vilket många invånare efterfrågat. Förutom att det ska vara estetiskt vackert är tanken också att öka säkerheten.
- Tryggheten är en viktig faktor. Polisen har haft åsikter om att det har varit en otrygg miljö och gatlyktorna runt kyrkan har också bytts ut för att öka säkerheten, säger Jonas Lindberg, domkyrkokomminister.

Fenomenet med ljusfestivaler och spektakulära belysningar blir allt vanligare runt om i världen. Och Uppsala hänger på. Evenemanget "Allt ljus på Uppsala" kommer från och med den sista oktober till första december att förvandla tjugo platser i staden till fantasifullt ljussatta stadsrum. Den som vill kan då gå en fem kilometer långpromenad i centrala Uppsala och uppleva staden på ett helt nytt sätt.
Just nu arbetar lokala ljussättare med de olika platserna. Kanske får vi under november möjlighet att dansa slowfox på S:t Persstråket, vandra i vårljus i Vaksalaviadukten och förflytta oss till djungeln i Engelska parken.

På något ställe får man själv med egen kraft trampa i gång belysningen, och på ett parti längs Klostergatan kommer en discokula att snurra och liva upp en annars ganska anonym gränd. Det är meningen att det ska vara en ett glädjefyllt evenemang som förgyller de annars så gråa novemberkvällarna och lockar folk ta sig ut på kvällarna. De arrangemang som sätts upp är tillfälliga men kanske kommer dessa inspirera till nya långsiktiga lösningar.
- Man får se det som en provbelysning av vissa platser och kanske kan detta leda till att någon eller några objekt i framtiden kan permanentas. Ett objekt som kommer att belysas är Eddaspången, en fin ljus fackverksbro som jag personligen gärna skulle se ljussatt permanent i en framtid, säger Karin Åkerblom projektansvarig från kommunens sida.

Tanken med hela projektet är att göra staden ljusare och säkrare och att få folk att komma ut och röra på sig. För den hurtige kommer Friskis och Svettis ordna vandringar och motionsturer längs stråket och även andra aktiviteter kommer att ordnas. Så inte ens gymfantasterna har en anledning att gömma sig i sina hålor längre.
För alla oroliga akademiker kan det tilläggas att även intellektet kommer stimuleras. Vid Martin Luther Kings plan kommer besökarna att få ta del av FN:s mänskliga rättigheter som kommer att läsas upp och på det viset kommer även ljud att integreras i detta ljusprojekt.

Miljöengagerade och klimatfantasterna kan det vara svårare att lugna. Man kan ju fråga sig hur denna ljuskavalkad rimmar med miljötänkande. Arrangörerna menar att det är meningen att detta ska vara en provkarta på ny energisnål teknik men de är medvetna om att vissa av ljusinstallationerna kommer att dra mer energi än andra.
- Några av objekten kommer naturligtvis också att vara "ögongodis" som väcker uppmärksamhet och talar om att nu är det något på gång i staden, men vi jobbar med ny teknik för att minimera energianvändandet. I projektet kommer man att få se prov på ny energisnål teknik som ska inspirera såväl kommunen som fastighetsägare att tänka nytt, säger Karin Åkerblom.
Några som är bra på nytänkande är Alingsås kommun som är en av föregångarna inom ljusevenemang. De har inspirerat Schweiz och England att anordna ljusworkshops och snart är Brasilien och Mexiko också med på banan. Man kan ana en trend runt om i världen. Men kanske behövs detta extra mycket här i Sverige när vi bor på så nordliga breddgrader.
- Vi behöver extra mycket ljus när det är så mörkt här så många månader om året. Ljus attraherar och där det finns mörker behövs ljus. Under "Ljus i Alingsås" blir det en jättefin gemenskap och en Medelhavskänsla i staden. Folk kommer ut med sina rullatorer, hundar springer omkring och alla bjuder hit släkt och vänner, säger Gunbritt Reteike, turistchef i Alingsås.
Och vem vet kanske kommer höstens ljusevenemang göra att Uppsala känns närmare Medelhavet eller så får vi helt enkelt acceptera att vi bor i ett land utan palmer och kokosnötter.

Här lyser det också

Malmö
Malmö är den enda staden i Europa som har kommunalt anställda ljusdesigners. Anledningen är att de vill öka tryggheten och göra staden attraktiv rent estetiskt. Alla 15 broarna som ligger utefter Inre Ringvägen är ljussatta och byter färg efter årstid och på många platser i Malmö kan man njuta av färggranna belysningar.
Under hösten arrangeras ": by Light". Då släcks den befintliga belysningen ner på nio platser i Slottsparken och olika företag bjuds in att komma med nya kreativa lösningar på hur man ska kunna förbättra ljussättningarna där. Ett tidigare arrangemang inspirerade till att ljussätta lekplatserna i Malmö.

Alingsås
För nionde året i rad arrangeras "Ljus i Alingsås". Sju internationella ljusdesigners kommer under en vecka att leda Europas största workshop i ljusdesign. Studenterna kommer tillsammans med ledarna att ge var sin stadsmiljö en ny ljussättning. Resultatet kan sedan betraktas under hela oktober. Ljuset sprider sig även bland trädgårdarna i Alingsås då en trädgårdskurs i ljusdesign kommer gå av stapeln under två kvällar.

Lyon
I över 150 år har det arrangerats en ljusfestival i början av december i den franska staden Lyon. Då lyser spektakulära ljusshower upp staden och lockar miljontals besökare. Från början hade festivalen religiösa förtecken men numera är det mer av en folkfest som pågår i fyra dagar.
Även under resten av året är belysning och ljusdesign viktigt i Lyon. Sedan sex år tillbaka är staden medlem i en internationell förening där politiska ledare och professionella ljussättare samarbetar.

London
I London har man under de senaste två åren arrangerat en ljusfestival för att framhäva vikten av belysning i storstadsmiljöer. London Bridge och Tower of London är då två berömda platser som belyses lite extra. Arrangörerna tycker att det både miljömässigt och säkerhetsmässigt gäller att belysa med bättre teknik snarare än att skära ner på belysningen i storstäder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om