Uppsala lobbar för fyrspår i Almedalen

Almedalsveckan har blivit den självklara samlingspunkten för samhällsengagerade i Sverige. Kontrasten mot när Olof Palme höll tal från ett lastbilsflak 1968 är enorm.

Tal. Riksdagspartierna är fortfarande stommen i Almedalsveckan. Här pratar statsminister Stefan Löfven tal under fjolårets Almedalsvecka.

Tal. Riksdagspartierna är fortfarande stommen i Almedalsveckan. Här pratar statsminister Stefan Löfven tal under fjolårets Almedalsvecka.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppsala2016-07-02 06:05

Enligt Stig-Björn Ljunggren, statsvetare från Uppsala som nu försörjer sig som frilansande proffstyckare, säger att den största vinsten med att åka till Visby under Almedalsveckan är att alla andra är där. Och även om trycket på Almedalsveckan har drivit upp priser på boendet till närmast astronomiska nivåer så är det enligt Stig-Björn Ljunggren väl använda pengar.

– Här kan du på en dag träffa 20 viktiga personer. Skulle man få till det på annat sätt och sitta och bläddra med almanackor skulle det ta oändlig tid, säger han.

Dessutom kan Almedalen vara en skola över hur det politiska systemet i Sverige fungerar.

– Det finns de som är antropologiskt kunniga som kan sätta sig med någon på ett kafé och peka ut viktiga personer: "Här är statssekreterarens älskarinna, där är en ansedd journalist, han är visserligen klädd som ett sprängt skithus, men han är väldigt inflytelserik." Det blir som en crash-course i den svenska makteliten. Det här är världsunikt och folk kommer från hela världen för att titta på det här.

Maria Mattson Mähl, vd för Alphace, ett konsultföretag som jobbar med utbildning och jobbcoachning, kommer också att vara på plats i Almedalen. Även hon trycker på möjligheten till informella möten.

– Det är ett jättebra tillfälle att skapa möten som annars hade varit omöjliga, säger hon.

Hon berättar om ett tillfälle för några år sedan då hon trött satt på ett hotell och åt frukost och muttrade över att hennes favoritfralla var slut. Vid bordet bredvid satt en man och muttrade över precis samma sak.

– Då tittade jag upp och såg att det var Carl Bildt, som då var utrikesminister. Man kommer många makthavare nära. De rör sig väldigt frikostigt och naturligt i Almedalen, säger hon.

För Uppsalas del är kommunikationerna den viktigaste frågan. Kommunen har tillsammans med Handelskammaren, Företagarna och Uppsala universitet två seminarier som handlar om fyrspårsfrågan och Uppsala–Stockholm som ett life science-kluster.

– Vi ser det som ett viktigt tillfälle till kunskapsinhämtning och påverka i de frågor som är viktiga för Uppsala, inte bara i seminarierna utan också med många möten, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trängseln är dock stor. Det går att registrera nya evenemang i Almedalsprogrammet ända fram till veckans sista dag. På torsdagen hade 3 792 evenemang registrerats, vilket är nytt rekord.

Magnus Åkerman, biträdande regionchef på Handelskammaren i Uppsala, är det viktigt att vara på plats och sälja in budskapet om fyrspår och tillväxt, även om de som ska fatta beslut i frågan redan känner till argumenten.

– Det är marknadsföringens första grundsats. Sänd ditt budskap tills du spyr på det själv. Innan vi har ett beslut kommer vi inte att sluta argumentera för de positiva fördelar som syns, säger han.

Enligt Magnus Åkerman kan ministrarna vara svåra att få tag på.

– Men det finns statssekreterare och trafikverkare på plats.

Enligt Stig-Björn Ljunggren gäller det att i ett sådant här sammanhang diskutera problembilden där spåren kan vara lösningen. Man kan då gå på möten om integration, klimat, hållbarhet, tillväxt och sysselsättning. Man kan också misstänka att Brexit-frågan kan dominera samtalet i Almedalen. Och det kan faktiskt vara en fördel för Uppsala som vill prata om något helt annat.

– Även om Brexit är den stora grejen kan det tvärtom vara bra. Det gör att beslutsfattarna som håller på med infrastruktur blir mer tillgängliga, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men det är också fler som försöker sälja in sin fråga inom ramen för de stora sakfrågorna som bostäder, integration och hållbarhet.

– Om man skulle ta ett glas rosé för varje gång någon säger att vi står inför stora utmaningar kommer man att vara i koma före lunch, säger Stig-Björn Ljunggren.

Almedalen 3 700 evenemang

Almedalsveckan pågår i år mellan den 3 juli och 10 juli.

Almedalsveckan har sitt ursprung ur de tal som Olof Palme höll i Almedalen i Visby från 1968 och framåt.

Så småningom anslöt fler partier. Från 1991 har samtliga riksdagspartier varit representerade.

Under 2000-talet växte arrangemanget där fler och fler organisationer kom till Visby för att hålla egna seminarier.

2001 hölls 52 evenemang. 2009 hade det växt till 1041. I år är hittills 3 792 evenemang registrerade.

Riksdagspartierna håller fortfarande formellt i veckan och varje parti har sin egen dag.

Alla evenemang ska vara kostnadsfria och öppna för alla samt beröra en aktuell samhällsfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om