Åke Nyquist, PR-ansvarig i guvernörsrådet som tillträdde i samband vid riksmötet i maj, förklarar rådets inställning:
– Beslutet är en del av Lions Sveriges strategiplan för de närmaste fem åren, vi vill satsa på egna projekt. Organisationen behöver moderniseras med bibehållen stabilitet, lite som man gör i företag. Det innebär inte att inriktningen på att stödja barn i världen ändras, och inte heller att vi varit missnöjda med Världens barn, säger Åke Nyquist.
Vivianne Eriksson, medlem i Lions i Uppsala sedan 30 år och som varit kontaktperson mellan Världens barn och Lions på riksnivå från 2012 och fram till riksmötet, har en annan uppfattning:
– Samarbetet har varit väldigt bra för Lions, från 2008 och framåt har våra projekt fått 30 miljoner kronor och god uppmärksamhet, och det finns ett stort engagemang för Världens barn i många klubbar. I Uppsala kommer vi att fortsätta samarbetet med Världens barn, säger Vivianne Eriksson.
Hon beskriver guvernörsrådsbeslutet som ett resultat av två olika kulturer inom Lions. En som hon menar är ålderdomlig och vill satsa på egna projekt, en annan som ser nyttan av samarbete med andra organisationer för gemensamma mål.
Att svenska Lions lämnar riksinsamlingen Världens barn beklagar kampanjledaren Evy Jonsson:
– Det är klart att vi väldigt gärna skulle vilja att även i fortsättningen kunde lägga Lions till de 14 humanitära organisationer som ingår i Världens barn, men vi hoppas att samarbete med enskilda klubbar kommer att fortsätta, säger Evy Jonsson.