Uppsala läns trollsländor kartläggs
I Iggelbo naturreservat nära Månkarbo viftar en ensam man i stövlar med en håv i Tämnarsjöns vassrika strandkant. Men det är inget fiskafänge det handlar om. Mikael Lindberg inventerar trollsländor.
— Det finns ett 40-tal arter i Sverige men det är särskilt fyra arter, alla fridlysta, som vi letar efter. De har minskat inom EU och man har bestämt att de ska skyddas, men vet egentligen inte hur pass sällsynta de är.
Fler kärrtrollsländor än väntat
Inventeringen av just de här arterna — citronfläckad kärrtrollslända, pudrad kärrtrollslända, bred kärrtrollslända och grön mosaiktrollslända — görs därför i hela landet.
— Vi trodde nog att vi skulle hitta alla arterna, men kärrtrollsländorna har vi faktiskt fått se på fler ställen än vi hade väntat oss. Särskilt den citronfläckade. Så man kan säga att resultatet av kartläggningen är över förväntan. Nu hoppas jag bara få
se den gröna mosaiksländan också. Den är störst av de fyra, men ännu har vi inte stött på något exemplar.
Den pudrade kärrtrollsländan har visat sig vara vanlig i de norduppländska myrgölarna. Bred kärrtrollslända är inte så utbredd men inventerarna har hittat den i några näringsfattiga sjöar.
Snabb undersökning
Mikael Lindberg behöver inte så lång tid på sig för att konstatera läget. Tio minuter, säger han, sedan har man sett det som är att se. Han tittar efter kännetecken, lysande fläckar färger och sättet att flyga. Det är lite som att spana efter fåglar.
Snabbt skannar han av klipphällen och drar sig sedan ner mot vattenbrynet. Tämnaren är grund och ytan nästan fylld av näckrosor i det nordvästra hörnet där vi står. Längre ut larmar några tärnor men i Iggelboreservatet är det annars alldeles tyst.
— Det är tyvärr påtagligt när man åker runt till naturreservaten så här, att de är så lite besökta, konstaterar Mikael Lindberg.
Vid sidan om de större näckrosbladen flyter mindre bladsamlingar. Det är vattenaloe, en undervattensväxt som flyter upp på sommaren och blommar för att sedan sjunka till botten igen. Växten är värd åt den gröna mosaiktrollsländan. Finns det inte vattenaloe finns ingen grön mosaikslända. Sländan lägger sina ägg på bladen. Äggen följer med till botten där larverna sedan lever nära växten i minst ett år innan de klättrar upp på land för att under ett par sommarmånader flyga, jaga (de är rovdjur både i larv- och insektsstadiet), slåss om reviret och para sig innan de dör en bit in i september.
— Så de lokalerna vi letar på nu är sjöar där det finns vattenaloe. Men det är förstås ingen garanti för att vi hittar sländan, säger Mikael Lindberg.
Blir åskådningsexemplar
Plötsligt svischar han till med håven och i nätkassen fluttrar en stor slända knastrigt. Det är en brun mosaikslända och Mikael Lindberg tar ett raskt beslut: den ska få följa med hem i eterburken.
— Det är en fin hanne och vi behöver ha åskådningsexemplar för att lära oss skilja arterna åt.
Annars dokumenteras sländorna bara noga, de fotograferas och alla data kring insekten och fyndplatsen förs in i ett protokoll.
För den som resten av året mest sitter vid datorn på sitt tjänsterum är det guld att komma ut så här. Och inventeringen har väckt ett slumrande intresse.
— Jag har börjat samla fjärilar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!