Uppsala län toppar statistik över kvinnor i styrelser

Andelen kvinnor i de uppländska börsbolagen är mycket låg. Men tittar man på andelen kvinnliga ledamöter i alla aktiebolag ligger Uppsala län i topp i landet.

Uppsala2009-12-10 12:04
UNT kunde i november berätta att andelen kvinnor i de uppländska börsbolagens styrelser minskat från 15 till 6,3 procent, vilket är långt under rikssnittet. Men tittar man på alla aktiebolag i länet blir bilden en annan. Då är 27,3 procent av ledamöterna kvinnor, vilket är den högsta siffran i landet. Att det är lättare för kvinnor att nå positioner i mindre bolag bekräftas av Gunilla Arhén, vd för Ruter Dam som jobbar för att öka antalet kvinnor på de ledande posterna i stora bolag.
- I stora organisationer är det svårare att navigera i hierarkierna. I mindre företag är det lättare att få pröva nya uppgifter eftersom alla krafter behövs. Där syns du också om du levererar resultat på ett annat sätt än i stora företag, säger Gunilla Arhén.

Handelskammaren i Uppsala och Stockholm arrangerar kurser för blivande styrelseledamöter. Där har de haft en jämn könsfördelning, vilket talar för att förhållandena kan ändras i framtiden. Handelskammaren startar också efter nyår ett nätverk för kvinnliga styrelseledamöter där också kvinnor som aspirerar på en styrelsepost kan ingå. Gunilla Arhén, säger dock att det inte bara är kunskaper om regelverket som behövs för att fungera i en styrelse.
- Det handlar om erfarenheter och personlig attityd. Man ska kunna ingå i gruppen där styrelsen agerar som ett kollektiv samtidigt som man har integritet, mod och styrka att stå för egna åsikter, säger hon.

Men Gunilla Arhén säger också att ambitionen att få in fler kvinnor i bolagsstyrelserna inte självklart är ett mål som främjar jämställdheten i företagen.
- Risken är att kvinnor som redan finns på en hög ledande nivå i företagen lämnar den operativa tjänsten och i stället blir styrelseproffs. Och då är frågan var det är bäst att ha många kvinnor, och min uppfattning är att det är klokt att ha många kvinnor i högsta ledningen där man har ett mer reellt inflytande än i styrelserna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om