Uppsala län i topp i "amningsligan"
I Uppsala län kommer de allra flesta nyblivna mammor igång med amningen och sex månader senare ammar drygt tre fjärdedelar helt eller delvis sina barn. Det finns dock stora skillnader i amningsmönstret mellan olika kommuner.
Foto:
Nästan alla nyblivna mammor kommer igång med amningen. I Uppsala län var det bara 1,6 procent av barnen som inte ammades en vecka efter förlossningen, även om en del måste få mjölkersättning som komplement till bröstmjölken.
Efter två månader hade Uppsala län den högsta amningsfrekvensen i Sverige. Då levde drygt 81 procent av barnen i länet enbart på mammas bröstmjölk, drygt fem procent enheter fler än i landet i stort. Bara knappt åtta procent av barnen i Uppsala län ammades inte alls vid två månaders ålder.
Vid sex månader ammades fortfarande drygt tre av fyra barn i Uppsala län, men de flesta av dem fick också pröva annan mat. Färre än vart fjärde barn fick enbart bröstmjölk när de var ett halvår gamla.
Vid ett års ålder hade de flesta barnen slutat amma och bara några enstaka barn levde helt och hållet på bröstmjölk. Drygt 21 procent av barnen i Uppsala län ammades dock fortfarande delvis när de fyllde ett år, en tre procentenheter högre andel än genomsnittet för landet.
Det finns inte bara skillnader i amningsmönstret mellan olika landsting. Skillnaderna mellan enskilda kommuner i samma landsting är i flera fall ännu större.
I Uppsala län till exempel ammades åtta av tio barn i Knivsta och Uppsala kommun helt eller delvis vid sex månader och vid ett års ålder fick fortfarande en fjärdedel av barnen i dessa kommuner en del av sin mat i form av bröstmjölk.
I Älvkarleby däremot hade nästan hälften och i Enköping en tredjedel av barnen helt slutat med bröstmjölk vid sex månaders ålder. Vid ett år fick färre än vart elfte barn i dessa kommuner en del av sin näring från bröstmjölk.
Även om det finns en svag tendens till minskad amning under senare år är amningsfrekvensen i Sverige i dag mycket högre än för några årtionden sedan och också högre än i de flesta andra länder.
Däremot uppfyller Sverige långt ifrån Världshälsoorganisationens rekommendation om barn helst bör leva på enbart bröstmjölk fram till sex månaders ålder och att amningen därefter bör fortsätta med tilläggskost i två år eller längre. Även Livsmedelsverket och Socialstyrelsen anser att bröstmjölken bör utgöra en del av maten åtminstone under hela det första levnadsåret.
Att bröstmjölken ger skydd mot infektioner, ändrar sammansättning för att motsvara behoven i takt med att barnet växer, är hygieniskt förpackad, alltid färdiglagad, lagom varm, lättillgänglig, billig
och kanske minskar risken för öbvervikt senaree i livet, är några fördelar med amning som Livsmedelsverket i Uppsala nämner på sin hemsida.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!