– Den största utmaningen är att åstadkomma en utveckling som gör att hela länet kan dra nytta av digitaliseringen, säger Cecilia Forss (M), förbundsstyrelsens ordförande i Regionförbundet Uppsala län.
De olika aktörerna i länet har enats om fyra huvudsakliga mål: antalet invånare som står utanför den digitaliserade världen ska minska och vara lägre än 10 000, användarvänliga e-tjänster bör utvecklas, minst 90 procent av av hushåll och verksamheter ska ha tillgång till bredbandsuppkoppling på 100 megabit per sekund. För att nå dessa mål föreslås bland annat utbildningsinsatser, mer användarvänlig e-förvaltning och bredbandsutbyggnad i tätorter och på landsbygd. Man räknar även med att dessa åtgärder ska bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, eftersom det krävs mindre transporter om man kan uträtta sina ärenden hemma framför datorn.
I Uppsala län beräknas drygt 40 000 invånare stå utanför den digitaliserade världen genom att inte ha tillgång till eller kunskap om digitala kommunikationer. Det är endast 45 procent som har tillgång till bredband med hög kapacitet och skillnaden är stor mellan tätort och landsbygd. Även inom vissa tätorter är variationen stor.
Den digitala agendan för Uppsala län har nu antagits av Regionförbundet och länsstyrelsen efter dialog med bland annat länets kommuner och landstinget.