Uppsala län får hyfsat betyg av krismyndighet

Krisberedskapsmyndigheten (KBM) har undersökt hur robust kommunernas tekniska försörjning är. Uppsala län klarar sig bra i förhållande till riket i snitt när det gäller vatten- och avloppsförsörjning och lokal elförsörjning.

Uppsala2008-05-08 00:01
Totalt 278 av landets 290 kommuner har besvarat en enkät som Krisberedskapsmyndigheten skickat ut, en svarsfrekvens på 96 procent. Myndigheten har ställt frågor om vatten- och avloppsförsörjning (va), fjärr/närvärmeförsörjning, lokal elförsörjning, prioriterade kommunala fastigheter och reservkraft. Och resultatet totalt är nedslående. Undersökningen visar att det finns "avsevärda brister i robustheten i den kommunaltekniska försörjningen", står det i sammanfattningen av enkätundersökningen.
Krisberedskapsmyndigheten ser allvarligt på att många kommuner inte genomfört tekniska risk- och sårbarhetsanalyser. Reservel, reservaggregat och planer för bränsleförsörjning saknas på många håll.

Hur ser det då ut för kommunerna i Uppsala län?
När det gäller vatten- och avloppsförsörjning och lokal elförsörjning är läget relativt gott. Det kan ha att göra med att det finns tankar, eller reservvattenförsörjning på annat sätt.
- Det bästa är om två kommuner kan sammanbinda sina vattentäkter så att en kan användas som reservvattentäkt vid problem på ett håll, säger Margareta By­ström, på Krisberedskapsmyndighetens tekniska enhet.
Även när det gäller den lokala elförsörjningen får Uppsala län relativt bra betyg, vilket kan beror på att kommunerna kommit i gång med att elavbrott inte ska vara längre än 24 timmar.
Sämre omdöme får länet generellt när det gäller värmeförsörjningen. Inte tillräckliga bränslelager, kan vara en orsak, eller att det saknas en riskanalys för värmeförsörjningen.

Bland kommunerna utmärker sig Enköping genom att ha god eller godtagbar robusthet inom tre av fem undersökta områden.
KBM kommer nu att redovisa resultaten i detalj för länsstyrelserna under de närmaste månaderna och vill inte i detalj gå in på hur det ser ut i varje kommun.
- Vi vill ge dem information först, säger Margareta Byström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!