Uppsala kommun visar ekonomi i balans
För första gången på över tio år gör produktionen i Uppsala kommun ett överskott. Trots de positiva siffrorna gäller fortsatt återhållsamhet.
Så radikalt har situationen förändrats för produktionsnämnden för vård och bildning som svarar för kommunens vård, skola och omsorg.
Orsaken är det hårda besparingsprogram som kommunen genomdrivit de senaste två åren.
Kostnaderna har minskats bland annat genom att 650 årsarbetare fått gå. Dessutom har underskott från tidigare år skrivits av.
Ekonomi i balans
Åtstramningarna har pressats fram av den rödgröna politiska ledningen i nära samarbete med stadsdirektören Kenneth Holmstedt.
—När jag började i Uppsala 2002 hade kommunen i flera år levt över sina tillgångar. Det var omöjligt att fortsätta så, säger Kenneth Holmstedt.
—När jag sa att ekonomin måste komma i balans blev jag utskrattad. Det kommer aldrig att gå i Uppsala, fick jag höra. Men nu är vi där.
Enligt Pelle Bultmark, ställföreträdande produktionsdirektör vid produktionskontoret för vård och bildning, är nu så gott som alla verksamheter i ekonomisk balans.
Måste hålla budget
—Huvudorsaken är att vi inte längre gör mer än det finns pengar till. Chefer och medarbetare har genom ett målmedvetet arbete lyckats åstadkomma detta, säger han.
Även tidigare fanns sparkrav inom kommunen, men cheferna kunde dra över budgeten utan att något hände. De dagarna är förbi.
—Det finns inte längre acceptans för chefer som långsiktigt inte håller ekonomin. Ett antal chefer har slutat bland annat för att de inte klarat de kraven, uppger Pelle Bultmark.
Neddragningarna har slagit hårt, inte minst inom äldreomsorgen där gamla i vissa fall inte fått den hjälp de blivit beviljade av kommunen.
Slappp betalningskrav
I höstas hade det gått så långt att äldreomsorgen slapp ett betalningskrav på 53 miljoner kronor. I samband med beslutet sa finanskommunalrådet Lena Hartwig (s) att kvaliteten inom äldreomsorgen var i fara om inte skulden skrevs av.
I och med att de största besparingarna nu är över kan kommunen satsa framåt. Exempelvis ska anställda inom äldreomsorgen vidareutbildas så att de får lägst undersköterskekompetens. Inom förskolan ska kommunens satsningar leda till att personalen ges minst barnskötarkompetens.
Trots den förbättrade ekonomin vill inte stadsdirektör Kenneth Holmstedt lossa tumskruvarna.
—Det viktigaste nu är att inte släppa loss utan i stället försöka bygga upp ett överskott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!