Halvdagen en konstig företeelse enligt Uppsala kommun

Är halvdagen före röd dag på utdöende? Uppsala kommun plockar bort sin halvdag och enligt HR-direktör Anna Bittner är halvdagen konstig i ett modernt arbetsliv.

Dagar före röd dag i kalendern har traditionellt inneburit halvdag för många arbetsgivare, men med ett friare arbetsliv är halvdagen inte längre lika självklar.

Dagar före röd dag i kalendern har traditionellt inneburit halvdag för många arbetsgivare, men med ett friare arbetsliv är halvdagen inte längre lika självklar.

Foto: Maja Suslin/TT

Uppsala2024-01-05 11:48

Trettondagen infaller i år på en lördag, vilket gör att fredagen är dag före röd dag. Dagar före röd dag räknas enligt många arbetsavtal som halvdagar, men det finns ingen rätt i arbetstidslagen att sluta tidigare dag före röd dag.

På Uppsala kommun hade man halvdagar för handläggare och tjänstemän fram till förra året men de har nu tagits bort när avtalet skrivits om.

– Vi har ju 20 000 medarbetare med väldigt många olika typer av avtal, men för tjänstepersoner och handläggare som jobbar kontorstider så har vi gjort om avtalet så att vi inte längre har fyra timmar som arbetstidsmått dag före röd dag, utan ett arbetstidsavtal som bygger på en ramtid i ett förtroendearbetstidsavtal.

undefined
Dagar före röd dag i kalendern har traditionellt inneburit halvdag för många arbetsgivare, men med ett friare arbetsliv är halvdagen inte längre lika självklar.

Det innebär att medarbetarna är mer fria att jobba när och var de vill så länge de ser till verksamhetens och arbetets behov samt till sin egen balans mellan arbete och fritid. 

– I vårt moderna arbetsliv blir det nästan konstigt att prata om halvdagar för vi är ju fria att planera vårt arbete mer självständigt, bara vi sköter våra jobb. Det innebär att om jobbet tillåter kan man vara ledig en halvdag dag före röd dag. Men det är också många som väljer att jobba då för att det är lugnt på jobbet och det kan vara skönt att få undan saker, säger Anna Bittner, HR-direktör på Uppsala kommun. 

För personer som jobbar inom sjukvård och omsorg och har schemalagd arbetstid innebär avtalet på dagar före röd dag att man får OB-ersättning om man är schemalagd då. 

En tredje grupp inom kommunen som har ett annat typ av avtal är lärarna, vars avtal regleras av när eleverna är på plats. 

undefined
Anna Bittner, HR-direktör i Uppsala kommun, säger att stor frihet i arbetslivet har främjats i avtalen framför halvdagen.

– Eftersom det är två terminer med lov emellan, jobbar de i genomsnitt 45 timmar per vecka med längre ledigheter, för att få en årsarbetstid motsvarande 40 timmar i veckan. Det innebär att för lärare blir inte halvdag innan röd dag relevant, utan snarare kan de vara lediga när eleverna inte är på plats, säger Anna Bittner.

Inte heller på Region Uppsala kan medarbetare gå hem efter lunch på dagar före röd dag. Via mejl svarar HR-avdelningen:

undefined
Eliane Forsse är HR-strateg på Uppsala universitet som är den av de tre stora statliga arbetsgivarna som har kvar halvdagen.

"Vi har heller inga lokala kollektivavtal om detta, vilket innebär att all personal inom Region Uppsala har samma förutsättningar när det kommer till denna fråga, oberoende av yrkeskategori eller typ av schemaläggning". 

Det innebär att personer som går på schema inte heller får OB-tillägg dag före röd dag. 

På Uppsala universitet följer man Arbetsgivarverkets centrala kollektivavtal för statliga arbetsgivare.

– Så ja vi har halvdagar och det gäller för samtliga anställda, säger Eliane Forsse, HR-direktör på Uppsala universitet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!