Men enligt Reie Larsson, grundskolechef i norra Uppsala, har kommunen varit på gång länge med att skärpa sina krav.
- Politikerna har insett att vi måste skärpa kraven som hittills har varit för dåliga, säger han.
Hittills har skolorna haft att leva upp till att skolbarn i tredje klass ska kunna simma 25 meter. Och för femteklassare heter det att man ska kunna simma och hantera en nödsituation i vattnet. Mer konkreta än så är inte direktiven till skolorna.
Intresset för att bekosta simundervisning har varierat mellan Uppsala kommuns skolor.
- Problemet har varit att det har kostat skolorna för mycket att skicka barnen till Fyrishov. Men nu har politikerna sagt att det ska bli billigare, säger Reie Larsson.
Sandor Banffy, chef för Gottsundabadet, tror att skärpta krav på skolorna är bra.
- Fler barn kommer att få möjlighet att lära sig simma.
Gottsundabadet täcker in skolor från bland annat Eriksberg , Gottsunda och Valsätra.
- De flesta skolor nappar på erbjudandet om simskola. Men många säger att de inte har resurser eller tid.
En nationell undersökning av Skolverket från 2004 visade att över 7 000 elever i årskurs fem inte kan simma. Undersökningen visade att drunkning är den tredje vanligaste dödsorsaken efter trafikolyckor och självtillfogad skada bland barn och unga.
Enligt Reie Larsson ligger simkunnigheten i Uppsala kommuns skolor på 95 procent bland elever från årskurs tre och uppåt.
Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att skärpa kraven på simkunnighet bland elever. Enligt Skolverket ska simkunnighet räknas först när man kan falla i vattnet och därefter kunna simma 200 meter på djupt vatten.
Läs mer i UNT