Uppsala kommun lex Sarah-anmäls för andra gången

Personal inom hemtjänsten i Luthagen i Uppsala gör återigen en anmälan enligt lex Sarah. På en månad har de skrivit 68 avvikelserapporter.— Vi hinner inte med våra arbetsuppgifter. Det kan inte fortsätta så här, säger vårdbiträdet Johan Rylander.

Uppsala2004-12-01 00:00
För ett år sedan gjorde hemtjänstpersonal vid servicehuset Ramund i Luthagen en lex Sarah-anmälan mot Uppsala kommun. I går ansåg de att måttet återigen var rågat och gjorde en ny anmälan.
— Vi har inte tid att utföra alla de bistånd som de gamla beviljats av kommunen. Det handlar om duschning, promenader, tillsyn med mera som inte utförs, uppger Johan Rylander.

Lika dålig situation
Han hävdar att personalen blivit tillsagd att utföra tillsyn per telefon. Dessutom ska en chef vid ett par tillfällen sagt åt personalen att inte upprätta avvikelserapporter utan i stället utföra arbetsuppgifterna när personalsituationen förbättrats.
— Men det går inte, personalsituationen är lika dålig dag efter dag. Dessutom är avvikelserapporter det enda vi kan ta till när vi är kort om folk, framhåller Johan Rylander.
Yvonne Bispfors, chef för hemtjänsten i bland annat Luthagen, säger att det varit mycket sjukfall vid Ramund den senaste veckan och att fler anställda ska rekryteras.

Lite luft i systemet
Johan Rylander uppger att hemtjänsten vid Ramund klarar sina arbetsuppgifter om man är full styrka. Men han menar att marginalerna är så små att det räcker att någon är sjuk för att situationen ska bli besvärlig.
Bemanningen inom hemtjänstens olika distrikt förändras oavbrutet. Om till exempel en mycket vårdkrävande person skrivs ut från sjukhus måste plötsligt mer personal rekryteras. Eftersom marginalerna blivit så små kan det då bli problem.
— Det finns inte mycket luft i systemet, säger Yvonne Bispfors. I och med kommunens nya organisation har kraven på ekonomi i balans ökat.
I går rapporterade UNT att kommunledningen bromsat kostnadsökningen kraftigt. Enligt den senaste delårsrapporten beror det främst på personalneddragningar. Dessa har skett inom bland annat äldreomsorgen.
Fotnot: Lex Sarah innebär att anställda inom äldreomsorgen är tvungna att anmäla allvarliga missförhållanden. Återkommande brister kan utgöra allvarliga missförhållanden även om bristerna var för sig inte är det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om