Uppsala kommun kritiseras
- Vi måste arbeta på ett rättssäkert sätt, betonar Jan Hedvall (kd), ordförande i nämnden för serveringstillstånd i Uppsala.
Hur kommer det sig att kommunen inte stoppade verksamheten i Lotus trots att skulder inte betalades?
- Samma dag vi fick information om skulderna skrev vi till bolaget. För att agera var kommunen tvungen att delge bolaget skrivelser och ge dem en chans att svara. Kommunen gjorde flera försök att få tag på Lars Postner som var den enda delgivningsbara personen men misslyckades, uppger Pia Hultqvist vid tillståndsenheten.
Att kommunen inte på ett tidigare stadium kontrollerade Vibergs/Larssons bakgrund beror enligt Pia Hultqvist på att det inte förrän i oktober fanns signaler om att de hade ett avgörande inflytande i Lotus.
- Att liknande uppgifter stått i UNT under våren är inget kommunen kan agera på. Vid de sex tillsynsbesöken vi gjorde hade de ingen framträdande roll.
UNT: Varför väntade kommunen ett par månader innan man begärde in handlingar om bolaget?
- Bolaget hade angivit att de skulle inkomma med kompletterande handlingar och inte förrän i slutet av juni registrerades de nya bolagsmännen hos Bolagsverket.
- Det fanns inledningsvis inga indikationer på att något var fel och i det läget fanns ingen anledning att söka information till exempel om skulder i Postners övriga bolag.
Jan Hedvall (kd), ordföranden i nämnden för serveringstillstånd, framhåller att man som myndighet måste följa de regler som gäller för bland annat delgivning.
- Vi skulle vilja ha tydligare kriterier för att kunna agera snabbare vid signaler om missförhållanden. Nämnden planerar att vända sig till regeringen med en skrivelse om detta.
Lars Postner vid Lotus säger att han inte hållit sig undan delgivning.
- Av misstag nådde skrivelserna inte mig, och bland annat saknades sedan registreringsbevis för att lösa ut handlingarna.
- Vi gjorde vårt bästa, det är tråkigt att det slutade så här.
Bo Johansson, alkoholhandläggare i Borgholms kommun, agerade offensivt sedan tveksamheter uppdagats i den krog de inblandade drev på Öland. Bland annat hämtade han in uppgifter från konkursförvaltaren i D12 för att se hur de skött sig där.
- Jag hade nog inte låtit det gå så långt som man gjorde i Uppsala, säger Bo Johansson.
Advokat Magnus Isaksson utreder konkurserna i både D12 och Lotus.
- Många borgenärer har frågat hur de som legat bakom D12 har kunnat fortsätta över till Lotus. Det faktum att kommunen beviljat serveringstillstånd har man tagit som intäkt för att verksamheten varit granskad och godkänd och är något man vägt in i sin kreditbedömning, säger Magnus Isaksson.
- Ett antal borgenärer är rätt irriterade över situationen i Uppsala och de kontroller som görs av krögarna. Flera av dem har sagt att så här fungerar det inte i andra städer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!