Under åren har Uppsala kommun gång på gång dömts till höga böter för att personer med funktionsnedsättning fått vänta på kontaktman, plats i vårdboende med mera.
Det senaste ärendet är från april och gäller ett föräldrapar i Uppsala där kommunen dröjde tio månader med att ordna en så kallad avlösare åt deras funktionshindrade barn. Det medför en straffavgift på 43 000 kronor som kommunen ska betala till staten.
I februari i år fick Uppsala kommun en sanktionsavgift på en miljon kronor, vilket är lagens maxbelopp. Det gällde en person som 2016 bedömdes ha rätt till en plats i vårdboende, men utan att kommunen sedan ordnade någon plats.
Böterna drabbar omsorgsnämnden som redan dras med stora sparkrav.
Avgifterna döms ut av domstol på begäran av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. IVO har för UNT:s räkning sammanställt en lista över de kommuner som fick flest förseningsböter under 2019.
Uppsala ligger näst högst på listan med 14 fall av straffavgifter. Även när det gäller avgifternas sammanlagda belopp hamnar Uppsala näst överst, med 2,7 miljoner kronor under 2019. Det kan jämföras med Stockholms stad som hade tre ärenden på totalt 149 000 kronor.
Uppsala har utmärkt sig även tidigare, till exempel 2013 då Uppsala toppade med 52 avgiftsärenden. Det var skyhögt över kommun nummer två på listan som hade 13 ärenden.
När Socialdemokraterna i Uppsala övertog makten i kommunen 2014 lovade partiet att jobba hårt för att få bukt med avgifterna. Men problemet kvarstår alltså.
Till stor del gäller avgifterna att det finns för få platser vid boenden för funktionsnedsatta. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ska dock kommunen satsa 88 miljoner kronor för att bygga 91 boendeplatser till år 2022.
Hade ni inte kunnat lösa problemet tidigare? Det har ju funnits i flera år.
– Det tillkommer hela tiden fler personer med behov av platser och det tar lång tid att bygga boenden. Vi lägger nu större belopp än tidigare, säger Erik Pelling.
Att det ibland blir dröjsmål innan en person flyttar in beror ibland på att enskilda tackar nej till kommunens erbjudande, framhåller Erik Pelling.
2014 granskade IVO de långa väntetiderna för funktionshindrade i Uppsala. Enligt intervjuade tjänstemän fanns en tröghet i organisationen. De ansvariga sa att frågan hade hög prioritet och att man inte ville fortsätta att betala avgifterna.