Uppsala kommun får många anmärkningar för osund konkurrens

Svenska företag drabbas av osund konkurrens från kommunerna. Det hävdar intresseorganisationen Svenskt Näringsliv i en ny rapport. Uppsala kommun får flest anmärkningar i Uppsala län.

Uppsala2005-01-21 00:00
Svenska kommuner bedriver näringsverksamhet inom områden där det finns eller skulle kunna finnas en väl fungerande privat marknad. Därmed hotar de både tillväxt och välfärd.
Den slutsatsen drar Svenskt Näringsliv i rapporten Osund kommunal konkurrens
där 41 000 företagare över hela landet har fått ge sin syn på hur kommunerna agerar.
Problemen uppstår när kommunerna blandar samman sina roller, underprissätter eller subventionerar sin kommersiella verksamhet på olika sätt. Då sker inte konkurrensen på lika villkor, vilket missgynnar både näringslivet och medborgarna, enligt Inga-Kari Fryklund, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppland.

Minskad mångfald
— Det här leder till minskad mångfald. Företagen är väldigt missnöjda och anser att kommunerna borde nyttja den marknad som finns, säger hon och pekar på att Uppsala kommun bland annat har ett eget tryckeri trots att det finns gott om privata tryckerier.
— Vi tycker att det är viktigt att man stimulerar entreprenörerna och ger dem en ökad möjlighet att komma in på marknaden, säger hon.
Svenskt Näringsliv har tittat på tio olika branscher och konstaterar att det är inom sektorn fastigheter, uthyrning och företagstjänster som den osunda kommunala konkurrensen är vanligast förekommande. Enköping, Knivsta, Norrtälje och Tierp hör till de kommuner som bedriver verksamhet inom den branschen.

Uppsala konkurrerar på tveksamt sätt
Men totalt sett har Uppsala kommun de största problemen i Uppsala län. Kommunen upplevs konkurrera på ett osunt sätt inom fem av de tio branscherna. För medelkommunen i riket är motsvarande siffra 3,8 branscher. Såväl byggverksamhet som partihandel och hotell och restaurang är områden där Uppsala kommun konkurrerar på ett tveksamt sätt, enligt rapporten.
De uppländska kommunerna klarar sig i övrigt relativt väl jämfört med rikssnittet.
Men Inga-Kari Fryklund anser att kommunerna i Uppland ändå bör ägna större kraft åt att handla upp tjänster i stället för att utföra dem själva.
— Kommunerna kan bli betydligt duktigare beställare om de satsar på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om