Totalt är det i 29 kommuner där Vårdförbundet varslar om samma typ av övertidsblockad som redan pågår i landets regioner. Blockaden träder i kraft den 20 maj om ingen uppgörelse nås innan dess.
– Nu växlar vi upp. Då är Uppsala, som är en stor kommun, en självklar del av varslet, säger Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.
Den här gången är det skolsköterskor och sjuksköterskor i äldreomsorgen som påverkas. Kristian Hjertén säger att man kommer att ha möten med medlemmar och förtroendevalda i veckan för att ytterligare analysera var de största problemen finns, men redan nu har de identifierat några problemområden.
– Skolsköterskorna får fler elever att ta hand om hela tiden. Samtidigt saknas ibland kuratorer, vilket innebär att skolsköterskan även får ta över kuratorns arbetsuppgifter. Då hinner de inte med sitt grunduppdrag under den ordinarie arbetstiden, säger Kristian Hjertén.
UNT har sökt kommunens HR-direktör Anna Bittner som meddelar att hon inte har tid att ställa upp på en intervju. I ett sms skriver hon att kommunen nu arbetar med att analysera varslet och dess konsekvenser.
Samtidigt fortsätter konflikten i regionen. Vårdförbundet har hittills krävt skadestånd för 26 tillfällen där regionen inte förhandlat eller förhandlat för sent om skyddsarbete. Mellan 15 och 20 förhandlingar har hållits om skyddsarbete, och Vårdförbundet säger att de kommer att driva skadeståndstvister även i dessa fall.