Uppsala kommun börjar utreda självmord

Självmord bland unga ska inte längre lämnas outredda. 17-årige Ivar Steffners självmord blir det första fallet som Uppsala kommun analyserar.

Händelseanalyserna som Uppsala kommun nu ska göra är tänkta att ge kunskap om vad som hade kunnat göras annorlunda. Syftet är att förhindra självmord.

Händelseanalyserna som Uppsala kommun nu ska göra är tänkta att ge kunskap om vad som hade kunnat göras annorlunda. Syftet är att förhindra självmord.

Foto: Martina Holmberg/TT

Uppsala2021-01-17 05:00

– Syftet är att förstå och lära vad som kunnat göras annorlunda för att undvika tragedin. Målet är färre självmord.

Det säger Uppsala kommuns hållbarhetschef Laura Hartman, som är den som fått uppdraget att dra igång så kallade händelseanalyser när ett barn eller ungdom upp till 18 år, boende i Uppsala, tagit sitt liv.

Enligt Laura Hartman har man inom kommunen diskuterat att införa händelseanalyser. Men det var först när Peter Steffner – pappa till Ivar Steffner som 2018 tog sitt liv, 17 år gammal – i ett mejl till Uppsalas kommunledning uppmanade kommunen att utreda sonens självmord som ett beslut fattades.

– Vi ska göra en händelseanalys av hans självmord, som en pilotanalys. Genom den ska vi lära oss hur vi bäst framöver ska göra händelseanalyser, säger Laura Hartman.

Hur gör man en händelseanalys?

– Den bygger på att man analyserar händelser som varit relevanta och intervjuar personer som varit involverade: lärare, familjemedlemmar, vänner eller andra som kan ha viktig information. 

I pilotanalysen kommer kommunen att avgränsa sig till de kommunala verksamheterna – I Ivars fall de två gymnasieskolor han gått på. Men framöver tror Laura Hartman att händelseanalyserna ska inkludera fler inblandade aktörer, som exempelvis hälso- och sjukvård och polis.

– Det är bra att göra händelseanalyser i samverkan med regionen. Men nu är det viktigt att vi inte fastnar i ett omfattande planerande, utan kommer igång.

Varför inte göra händelseanalyser även när vuxna begår självmord?

– Det är möjligt att vi ska göra det också framöver. Men från kommunens sida är det främst barn och ungdomar vi kommer i kontakt med.

Är det konstigt att man fram till nu inte gjort händelseanalyser?

– Det är lätt att vara efterklok och tycka att man borde gjort det. Självmord är ett problem som samhället uppmärksammat på allvar först på senare år.

Är det viktigt för anhöriga att händelseanalyser görs?

– Vi gör detta främst för att vi som organisation kan bli bättre i vårt självmordsförebyggande arbete. Om det också underlättar sorgearbetet är det såklart ett plus. Sedan kan man tänka sig familjer som inte vill att vi utreder självmordet, då får vi ta ställning till det.

Vad ska händelseanalyserna resultera i?

– I kunskapsinsikter om vad som kunnat göras annorlunda. I praktiken lär det innebära en skriven rapport, som ska spridas till berörda.

Här finns hjälp

Har du självmordstankar? Prata med någon! Har du ingen anhörig/vän att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex Självmordslinjen på tel 90101 eller mind.se/sjalvmordslinjen, Hjälplinjen på 0771-220060 eller BRIS på 116 111.

Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Är du orolig för ditt barn: sök hjälp! Du kan t ex ringa Minds föräldralinje på 020-85 20 00 och få råd från psykolog/socionom. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!