I rankningen bedöms Sveriges kommuner utifrån sitt miljö- och hållbarhetsarbete. Björn Sigurdsson är klimatstrateg i Uppsala kommun och tycker att resultatet är glädjande.
– Vi har breddat vår miljöverksamhet och jag upplever att stora delar av vår organisation deltar. Det finns ju ett fullmäktigebeslut att alla delar av kommunorganisationen aktivt ska arbeta med klimatfrågan utifrån sitt verksamhetsområde.
I framtiden är persontrafiken och varutransporter ett viktigt område att titta på, enligt Björn Sigurdsson.
– Vi försöker bygga ut kollektivtrafiken så att man kan välja det framför att åka bil. Vi börjar även arbeta mer med lätta och tunga lastbilar som är en växande utsläppskälla.
Men trots en högre plats i rankningen jämfört med föregående år är Björn Sigurdsson inte riktigt nöjd.
– Jag tycker inte riktigt att de källor som har använts i rankningen speglar bredden av vårt arbete. Det är lite slumpmässigt. Vi ser fram emot att se en utvecklad rankning nästa år.
Kommer det gå bättre nästa år?
– Ja, det tror jag.
Miljöaktuellts årliga miljö- och hållbarhetsrankning baseras på en egen enkät samt underlag från organisationer som Gröna Bilister och Naturskyddsföreningen. Enligt Miljöaktuellt är syftet med miljörankningen dels att sporra de kommuner som ligger i täten, dels att motivera dem som ligger efter i hållbarhetsarbetet.