Uppsala klarar sig från råttinvasion

Problem med råttor blir allt vanligare i landets större städer. De senaste fem åren har antalet råttsaneringar nästan dubblerats. Men Uppsala uppges bryta trenden.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-08-11 09:04

Problem med råttor ökar i Sverige och bara i Stockholms län har Anticimex råttsaneringar ökat med 79 procent de senaste fem åren. Men Uppsala har klarat sig från en liknande utveckling. Antalet saneringar har visserligen ökat, men inte alls i samma utsträckning som i andra större städer. Det menar Joakim Olsson, platschef på Anticimex i Uppsala:

– Vi är förskonade om man ser till antalet saneringar. Det är faktiskt ganska lugnt här.

I Stockholms län utför Anticimex i snitt tre gånger så många saneringar per antal invånare som i Uppsalaområdet.

– Vi förstår ingenting. Vi verkar helt enkelt inte ha så många råttor här, säger Joakim Olsson.

Vid råttproblem i bostäder är det fastighetsägaren som bär ansvar för att sanering utförs. Men om ett större råttproblem skulle uppstå i Uppsala bär kommunens miljökontor ansvaret. Och på miljökontoret har man en teori om varför Uppsala är relativt förskonat.

– Självklart är vi glada över att antalet råttor är så lågt. Troligtvis beror det på att vi har bra gaturenhållning, bra arbete mot nedskräpning, och bra avfallshantering. Vi vet att det finns råttor under jorden och ibland får vi rapporter om att de kommer upp men bara någon enstaka gång per år, säger Hannes Vidmark som är avdelningschef.

I Uppsalas avloppsledningar vet man att det finns råttor och det är ofta genom otäta ledningar som råttor tar sig in i bostäder.

Under 2010 satte det kommunala bolaget Uppsala Vatten, som ansvarar för kommunens vattenanläggningar och rörledningarna, in nya råttfällor. Fällorna består av trubbiga metallstänger som direkt trycker ihop råttan när den passerar. Dessutom förs statistik på hur många råttor fällorna dödar, vilket inte gjordes tidigare när råttgift användes.

– Under 2011 tog fällorna 723 råttor och hittills i år är siffran uppe i 625 stycken, säger Kenneth Lindberg, sektionschef på Uppsala Vatten.

Att det hittills i år dödats nästan lika många som under hela förra året beror, enligt Kenneth Lindberg, inte på att råttorna har blivit fler.

– Det beror snarare på att fällorna flyttas dit där behovet är som störst, säger han.

Det finns områden i Uppsala där råttorna är fler, men vilka områden det rör sig om väljer man att inte gå ut med eftersom man inte vill måla ut vissa områden som särskilt drabbade.

Genom fällornas statistik går det dessutom att se under vilka månader som flest råttor har fångats. Under december i fjol dödades 408 stycken, hela 56 procent av årets totala skörd, och i maj i år kunde man se en topp då runt 200 stycken dödades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!