Uppsala kan slippa föreslaget dagisstraff
Kommuner som inte kan tillgodose behovet av förskoleplatser bör bestraffas ekonomiska sanktioner, enligt ett förslaget som diskuteras av en arbetsgrupp inom folkpartiet. Om det genomförs ser Uppsala kommun ut att slippa böter. Men då måste fler förskoleplatser skapas i gamla grundskolelokaler.
Uppsala kommun har haft tillräckligt antal platser i förskolan för att klara full behovstäckning sedan våren 2004. Våren 2003 klarade den det inte och fick anmärkningar från skolverket.
- Men efter detta har vi alltid kunnat komma med ett erbjudande och plats, säger Göran Hedefalk. Det har kanske inte alltid varit de alternativ som föräldrarna har önskat. Men de har ändå varit rimliga.
Vad är rimligt?
- Den frågan har prövats på annat håll. Jag det inte det utslaget framför mig just nu, men rent generellt ska det inte dröja så mycket mer än en halvtimme att forsla barnet från hemmet en förskola.
- Det är inte heller rimligt att få en plats på andra sidan om stan om det inte går busslinjer dit och om man inte har tillgång till bil, fortsätter Göran Hedefalk. Man får se till familjens förutsättningar.
Nu ser man att antalet barn i förskolan är på väg att öka. Det beror dels på at barnkullarna blivit större och att fler föräldrar vill ha barnomsorg.
Under senare år har mellan 84 och 85 procent barnen i åldern 1 till 5 varit placerade i förskolan.
- Vi bedömer att det i år blir mellan 87 och 88 procent som behöver plats för att vi ska kunna klara behovet om full behovstäckning, säger Göran Hedefalk.
Karolina Hilding, kommunalråd för folkpartiet i Uppsala, säger till unt.se att hon tidigare hört bedömningar att procentsiffran kan gå över 90. Hon ser nu ingen anledning att betvivla Göran Hedefalks bedömning. Hon understryker vikten av att politikerna ges ett korrekt underlag innan de fattar sina beslut. Karolina Hilding tillägger att hon har ett förtroende för uppdragskontoret i detta avseende.
Vad tycker de båda om folkpartisternas förslag om sanktioner?
- Jag har förståelse för det utifrån föräldrars situation i dag när det kravet på att de ska gå ut på arbetsmarknmaden är stort, svarar Göran Hedefalk.
- Frågan är vad som är en lämplig sanktion, säger Karolina Hilding. Förslaget är intressant, men jag vet inte om det är rätt väg att gå. Vi måste diskutera vidare.
Men vad tycker du själv?
- Kommunen har ett åtagande uppfylla. På något sätt måste det märkas om man bryter mot lagen, svarar Karolina Hilding, och fortsätter:
- Ja..... Kanske. Nej! Jag måste sätta mig in i det här mer.
- Om jag träder ur det personliga perspektivet och tittar på det som kommunpolitiker så måste jag titta på kostnaden också, tillägger Karolina Hilding.
FAKTA:
Kommunerna måste erbjuda alla barn mellan 1 och 12 år plats i förskola eller fritidshem.
Platsen ska erbjudas utan "oskäligt dröjsmål". Den maximala väntan ska vara fyra månader.
1995 klarade 80 procent av landets kommuner det kravet.
Kommunerna måste erbjuda alla barn mellan 1 och 12 år plats i förskola eller fritidshem.
Platsen ska erbjudas utan "oskäligt dröjsmål". Den maximala väntan ska vara fyra månader.
1995 klarade 80 procent av landets kommuner det kravet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!