Lund och Malmö har sedan länge ett sprutbytesprogram för narkomaner, Stockholm och Kalmar fick det nyligen. Politiskt har röster höjts i flera år för att Uppsala ska ansluta sig till den skaran. Landstingen har möjlighet att införa programmen som smittskyddsåtgärd och det är landstingen som har det praktiska ansvaret via sina beroendekliniker. Men för att sprutbytesprogrammet ska bli verklighet i Uppsala krävs inte bara ett ja från landstinget i Uppsala län utan också från kommunen, som enligt lag har vetorätt i frågan.
Under torsdagen togs ett steg närmare ett genomförande när nämnden för hälsa och omsorg i Uppsala kommun röstade ja till Miljöpartiets motion om att införa ett sprutbytesprogram. Frågan splittrar inte bara de politiska blocken utan också partierna internt. I nämnden hade Miljöpartiet med sig Socialdemokraterna, Folkpartiet, och Centern på majoritetslinjen medan Kristdemokraterna och Moderaterna röstade nej. Vänsterpartiet lade ner sin röst.
Kort före nämndsammanträdet sa ledamoten Benny Lindholm (Fp) så här om läget:
– Det finns ingen anledning för kommunen att säga nej. Detta är en landstingsfråga som handlar om att stoppa spridningen av dödliga sjukdomar och vi ska inte bedöma smittskyddsaspekten. Det är märkligt att Moderaterna i kommunen säger nej medan partiet är för förslaget på landstingsnivå.
Nämndens ordförande Stig Rådahl (M) vill tona ned meningsskiljaktigheterna inom partiet.
– Detta är en fråga där man inte kan se någon partibunden linje. Det centrala är att man hjälper dem med beroende, sedan kan det vara olika åsikter om vilken som är den bästa metoden. Men för min egen del oroar jag mig för att förslaget kan få motsatt effekt och leda till mer narkotikaanvändning, säger han.
Nu ska nämndens yttrande först till kommunstyrelsen innan frågan tas upp till diskussion och beslut i kommunfullmäktige efter sommaren. Parallellt pågår en process inom landstinget, som väntas fatta i beslut i slutet av september. Miljöpartiet har lagt samma motion på landstingsnivå och partiets landstingsråd Johan Edstav hoppas att sprutbytesprogrammet i bästa fall kan införas vid årsskiftet.
– Vi har haft en stor diskussion om detta också inom Miljöpartiet. Men erfarenheterna från andra länder och den forskning som bedrivits visar entydigt att det här är väldigt positivt både för samhället och för narkomanerna själva. Smittspridningen minskar och missbrukarna får också en kontakt med samhället som de inte haft förut, vilket får en del av dem att börja i avvänjningsprogram, säger han.