Uppsala kan få nytt kunskapscentrum

Uppsala kan komma att bli värd för ett nytt kunskapscentrum. Behovet av kunskap om barn till föräldrar med utvecklingsstörning konstaterades under en nationell konferens.

Uppsala2008-05-09 19:13
Socialarbetare, psykologer, sjukvårds- och skolpersonal från svenska och norska kommuner samlades på fredagen i Missionskyrkan, Uppsala, för att prata om "det svåra uppdraget", att ge rätt stöd till barnfamiljer där någon förälder har en utvecklingsstörning.
- De glömda barnen har tidigare varit barn till missbrukare. Nu handlar det också om barn till utvecklingsstörda föräldrar, säger Sven-Erik Pistol, projektledare för uppsalainitiativet Föräldrar med intellektuell begränsning, FIB.

Sven-Erik Pistol menar att samhället, av rädsla för att kränka föräldrar med utvecklingsstörning, missat att ge det stöd de varit i behov av och att många barn därför farit illa.
- Vi måste prata om det här, säger han, och får medhåll av barnavårdsforskaren Gudrun Andersson, Lunds universitet.
- Det råder en ovanlig brist på forskning inom just det här området. Vi vet väldigt lite om de här barnen i och med att man undvikit att nämna diagnosen utvecklingsstörning i polisanmälningar, ärenden hos socialtjänsten och andra handlingar. Det finns ingen statistik, säger Gudrun Andersson.

Frågan om barn med utvecklingsstörda föräldrar kan lätt hamna mellan stolarna hos habiliteringen, som har hand om personer med funktionshinder, och socialtjänsten, som i dessa fall fokuserar på barnen. Men i Uppsala har det utvecklats ett samarbete mellan myndigheter, föreningar och universitet i syfte att fånga upp och ge stöd till dessa familjer. Lydia Springer, psykolog och ansvarig för organisationen SUF, Samverkan för Utveckling av Föräldraskap vid intellektuella begränsningar, arbetar nu för att få starta ett kunskapscentrum i Uppsala.
- Vi har mycket kvar att utreda. Frågan är inte enkel för vare sig barn, föräldrar eller de familjehem som barnet kan komma att bli placerat i. Därför behöver vi som arbetar med detta ha kunskap om funktionshindren. För vissa personer med utvecklingsstörning kan föräldraskapet gå bra, men alla behöver vi stöd på ett eller annat sätt, säger Lydia Springer.

Behovet av ett kunskapscentrum bekräftas av Solveig Zander, riksdagsledamot för centerpartiet.
- Sverige har inte råd att vara utan. Det är oerhört viktigt och nödvändigt att man får en samlad forskning och utveckling kring frågorna här i Sverige, och Uppsala är en självklar plats för ett sådant center, säger Solveig Zander, som meddelar att hon kommer att använda "alla till buds stående medel" för att driva fram frågan i riksdag och regering.
- Allt tar tid, men jag ska göra vad jag kan för att kunskapscentret ska bli av och att det ska gå fort, säger Solveig Zander.
FAKTA/FIB
FIB är ett samarbete mellan myndigheter och handikapporganisationer i Uppsala och Tierps kommuner som syftar till att utveckla stöd till barnfamiljer där minst en av föräldrarna har en utvecklingsstörning eller intellektuell begränsning. Projektet är en del av organisationen SUF, Samverkan för Utveckling av Föräldraskap vid intellektuella begränsningar, som startades i Uppsala år 1999. FIB försöker bland annat kartlägga antalet fall av barn med utvecklingsstörda föräldrar i Uppsala och Tierps kommuner, och uppmärksammades nyligen i dokumentären "Min pappa är utvecklingsstörd". Dokumentären sändes i SVT2 söndagen den 4 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om