Uppsala kan få ny simhall

Uppsala kan få en ny simhall i närheten av Gränby centrum, när utbyggnaden längs Fyrislundsgatan går vidare.

Utbyggnad. Nästa etapp av byggplanen (rödmarkerad) kan innehålla en simhall. Bild från Gränby centrum mot söder.

Utbyggnad. Nästa etapp av byggplanen (rödmarkerad) kan innehålla en simhall. Bild från Gränby centrum mot söder.

Foto: Illustration: Uppsala kommun

Uppsala2018-04-05 09:15

En friskvårdsanläggning – eventuellt med simhall – finns med i planerna när kommunen nu ska ta fram ett förslag till detaljplan för den nordligaste etappen av utbyggnaden, mellan Vaksalagatan vid Gränby centrum och Alrunegatan.

– Staden har tre bad i dag men vi vet att det finns behov av fler badmöjligheter, både ur idrotts- och motionsperspektiv. De östra stadsdelarna har heller ingen badanläggning i dag, säger byggnadsnämndens ordförande Erik Pelling (S).

Friskvårdsanläggningen hamnar sannolikt i närheten av rondellen vid Gränby centrum, tillsammans med kontor och bostäder. Närmast Vaksalagatan planeras en öppen torgyta, eventuellt med en ny passage under den hårt trafikerade gatan.

Totalt fyra kvarter med "tät stadsbebyggelse" föreslås i etappen, som är tredje delen i den stora utbyggnaden som pågår av gamla kraftledningsstråket öster om Fyrislundsgatan. De nya husen mot gatan kan bli åtta våningar höga, medan husen där innanför kan bli lägre. Bottenvåningarna i vissa hus kan få lokaler för handel eller annan verksamhet. Förskola planeras i ett av kvarteren.

Marken har tidigare varit obebyggd grönyta där kraftledningen gått fram och är till stora delar klassad som parkmark. Nu föreslås en mindre kvarterspark ungefär mitt i den aktuella etappen, som en grön länk mellan Gränbyparken västerut och de öppna fälten mot Vaksala kyrka i öster. Marken mot kyrkan är skyddad som riksintresse och får inte bebyggas. Särskild hänsyn ska tas till den känsliga miljön när de nya husen på andra sidan Fyrislundsgatan planeras, enligt direktiven från byggnadsnämnden.

Andra känsliga delar i planerna är buller från trafiken som måste begränsas till de mest utsatta bostäderna och förskolans gård. Särskilda studier behövs av hur siktlinjer mot stadskärnan påverkas av byggplanerna. Om tidsplanen håller kan ett första förslag till detaljplan gå ut på samråd under andra kvartalet 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!