I december presenterade Livsmedelsverket rapporten Fakta om offentliga måltider 2018, vilken bland annat innehåller siffror kring hur stor del av maten som serveras inom kommunal verksamhet i Sverige som är ekologisk.
Uppsala kommun har i rapporten uppgett att 42 procent av maten som serverades i de egna verksamheterna under 2018 var ekologisk. Det placerar Uppsala bland de kommuner i landet vars verksamheter serverar störst andel ekologisk mat.
Men även om Uppsala kommun är i toppen av listan så har man inte nått det mål man själva har ställt upp. Under 2018 skulle nämligen 50 procent av maten vara ekologisk, enligt det miljö- och klimatprogram som kommunfullmäktige antog 2014.
Anders Sundin är chef på kommunens interna måltidsleverantör Måltidsservice. Han menar att viss kommunal verksamhet – exempelvis Fyrishov – genom sin organisationsform är mer svårstyrd och därför inte når upp till målet.
– I den kommunala äldrevården och de kommunala förskolorna och skolorna har däremot 50 procent av maten som serverats i år varit ekologisk, säger han.
Klimat- och miljöprogrammets långsiktiga mål är att all mat i de kommunala verksamheterna ska vara ekologisk år 2023. Men enligt Anders Sundin kommer andelen ekologisk mat fortsatt ligga på 50 procent under nästa år. En av orsakerna är sommarens torka.
– Den har drivit upp priserna. Och vi kan inte betala hur mycket skattepengar som helst för matvarorna, säger han.