Uppsala i ekologisk topp

Uppsala kommun är en av landets främsta när det gäller att servera ekologisk mat. Trots det når man inte upp till de klimatmål man själva har satt upp.

Uppsala kommuns mål är att all mat i kommunens verksamhet ska vara ekologisk till 2023.

Uppsala kommuns mål är att all mat i kommunens verksamhet ska vara ekologisk till 2023.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Uppsala2019-01-03 13:00

I december presenterade Livsmedelsverket rapporten Fakta om offentliga måltider 2018, vilken bland annat innehåller siffror kring hur stor del av maten som serveras inom kommunal verksamhet i Sverige som är ekologisk.

Uppsala kommun har i rapporten uppgett att 42 procent av maten som serverades i de egna verksamheterna under 2018 var ekologisk. Det placerar Uppsala bland de kommuner i landet vars verksamheter serverar störst andel ekologisk mat.

Men även om Uppsala kommun är i toppen av listan så har man inte nått det mål man själva har ställt upp. Under 2018 skulle nämligen 50 procent av maten vara ekologisk, enligt det miljö- och klimatprogram som kommunfullmäktige antog 2014.

Anders Sundin är chef på kommunens interna måltidsleverantör Måltidsservice. Han menar att viss kommunal verksamhet – exempelvis Fyrishov – genom sin organisationsform är mer svårstyrd och därför inte når upp till målet.

– I den kommunala äldrevården och de kommunala förskolorna och skolorna har däremot 50 procent av maten som serverats i år varit ekologisk, säger han.

Klimat- och miljöprogrammets långsiktiga mål är att all mat i de kommunala verksamheterna ska vara ekologisk år 2023. Men enligt Anders Sundin kommer andelen ekologisk mat fortsatt ligga på 50 procent under nästa år. En av orsakerna är sommarens torka.

– Den har drivit upp priserna. Och vi kan inte betala hur mycket skattepengar som helst för matvarorna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om