Sverige är ett av 19 länder som ansökt om att ta över EMA från Storbritannien som lämnar EU. I ansökan är regionen Stockholm-Uppsala framträdande, men det är Stockholm eller Hagastaden nära Solna som föreslås som placeringsort. Ambassadör Christer Asp som har lett arbetet med att samanställa Sveriges ansökan tror att möjligheterna att få EMA är goda.
– Rent objektivt är det nog väldigt klart att Sveriges förslag ligger i toppen, säger han.
Men EMA kommer alltså inte hamna i Uppsala om Sverige skulle bli värdland. Däremot är myndigheten i behov av ett datacenter med it-back up som inte får ligga i huvudbyggnaden. I det svenska förslaget nämns att ett sådant center skulle kunna ligga i Stockholm, eller i närheten av Läkemedelsverket i Uppsala. Det är dock EMA själva som bestämmer var ett sådant datacenter ska placeras.
Att Uppsala har en framträdande roll i ansökan beror just på att Läkemedelsverket ligger här. Läkemedelsverket är efter den brittiska motsvarigheten den näst största läkemedelsmyndigheten inom EU.
– Om vi får EMA kommer Läkemedelsverket få en ännu viktigare roll, säger Christer Asp.
Myndigheten kommer bland annat ta över uppdrag som britterna haft. Läkemedelsverket själva håller dock låg profil i frågan.
– Formellt blir det inte så stor skillnad för oss. Vi jobbar intensivt med EMA och andra nationella myndigheter och det kommer inte förändras, säger Lars Dagerholt som är pressansvarig på Läkemedelsverket.
Många länder har visat intresse för att ta över EMA. Enligt Christer Asp beror det på att life science-sektorn blir allt viktigare.
– EMA kommer ge skjuts åt värdlandet inom det området, säger han.
Ansökningarna kommer nu att utvärderas och diskuteras, beslut i frågan kommer först i november.