I den nyutkomna boken När Sverige sålde Nobelprisindustrin redogör Torun Nilsson för turerna när Sverige släppte makten över Astra i Södertälje och Pharmacia/Kabi i Uppsala. På tisdagskvällen höll hon ett föredrag under ett välbesökt seminarium på Ekeby bruk arrangerat av Uppsalasektionen av Studieförbundet Näringsliv & Samhälle (SNS).
– Det är en av de stora oberättade historierna om ägande och makt i Sverige. Historien innehåller allt: Nobelpris, forskningsgenombrott och -bakslag, politik, maktkamp och till och med sexskandaler, säger Torun Nilsson.
Under seminariet i Uppsala ifrågasatte hon den optimistiska bild som många företagsledare inom branschen målar upp i dag. Sverige – och Uppsala – har enligt henne förlorat försprånget. Bara Pharmacias affärer i Uppsala har lett till att Sverige tappat 20 år inom biotekniken, enligt professor Mathias Uhlén som intervjuas i boken.
– Uppsala är fortfarande en av branschens huvudstäder. Här finns ett kluster som lever på riskkapitalets hårda villkor, och jag hoppas verkligen att det kan bli någonting av det. Men samtidigt är inte fler anställda inom läkemedelsindustrin nu än 1998, säger Torun Nilsson.
Slutsatsen är att det tycks som att Sverige hade stått bättre rustat om huvudkontoren och makten över läkemedelsbolagen hade blivit kvar i Sverige. Nu försvinner en stor del av vinsterna i form av aktieutdelning till internationella fonder.
Tio år efter superfusionerna i Södertälje och Uppsala som i det senare fallet ledde till Pharmacias kollaps och uppstyckning av industrin kan man också ifrågasätta om stordriftsfördelarna som det talades om då går att uppnås i branschen, enligt Torun Nilsson. De flesta av de stora läkemedelsbolagen har på senare år inte presterat den ström av nya mediciner som de haft som målsättning.
När GE Healthcare i Uppsala nu börjar inrikta sig på organisk tillväxt och forskning i stället för uppköp, skulle det kunna vara ett steg i rätt riktning, om man får tro på Torun Nilssons analys.
Det kvarvarande klustret av riskkapitalberoende life science-företag i Uppsala lever dock farligt enligt Torun Nilsson.
– Tro nu inte att jag har något mot finansmarknaden, men kapitalister är kanske inte så bra ägare till bioteknikföretag eftersom forskning kräver långsiktighet.
"Uppsala har tappat försprånget"
Efter Pharmacias undergång har Uppsala och Sverige tappat försprånget. Civilekonomen och författaren Torun Nilsson ifrågasatte under ett seminarium i Uppsala på tisdagskvällen den optimistiska bild av läkemedelsindustrin som målas upp.
Torun Nilsson ifrågasätter den ljusa bild av läkemedelsindustrin som branschen själv ger.
Foto: Pelle Johansson
Pharmacias uppgång och fall
Läkemedels- och bioteknikföretaget Pharmacia grundades 1911 och flyttade 1950 till Uppsala.
1990 gick Pharmacia samman med Kabi. 1991 köptes det upp av statliga Procordia. Den borgerliga regeringen sålde 1994 aktierna till allmänheten. 1995 bildades Pharmacia & Upjohn genom en fusion med Upjohn.
Bioteknikdelen hamnade sedermera hos brittiska Amersham, och finns fortfarande kvar i Uppsala i form av GE Healthcare Biosciences. År 2000 genomfördes en fusion mellan Pharmacia och Monsanto och 2002 köptes det nya bolaget upp av Pfizer, som sålde allergidiagnostiken som blev till Phadia. All annan verksamhet i Uppsala lades ned av Pfizer.
De Uppsalaföretag som har sitt ursprung i tidigare Pharmaciaverksamhet är utöver GE Healthcare, Phadia, Fresenius Kabi, Quintiles, Advanced Medical Optics och Kemwell.
Källa: Centrum för studier av innovationer och näringslivsomvandling.