Totalt deltar 2 300 personer från 50 länder och 70 organisationer i den jättelika militärövningen, som går under namnet Viking. Men övningen innehåller inga fysiska flyg, fartyg eller marktrupper. Allt sker i datorerna, i ett påhittat krigsscenario.
– Syftet med övningen är att militär och civil personal från olika länder ska få träning i att leda och samarbeta i en multinationell insats, säger Mats Gyllander, informationschef för Viking i Uppsala.
Härifrån Luftstridsskolan i Uppsala leds alla flyginsatser. Sedan i torsdags befinner sig 191 elever och officerare från 11 länder här, från bland annat Finland, Brasilien, USA och Österrike.
Den påhittade konflikten utspelar sig geografiskt i det område vi känner som Skandinavien. Men i spelledarnas fantasi heter länderna Midland och Southland, och plågas av fattigdom och inbördeskrig. FN har gått in med fredsbevarande styrkor och NATO-trupper har på begäran av Southlands regering anlänt för att dämpa konflikten och skydda civila.
– Jag tycker att det går väldigt bra. Man lär sig mycket om att samarbeta i en internationell miljö, säger Mikko Kankaisto.
Till vardags är Mikko Kankaisto pilot och major på finska flygvapnet. Nu sitter han i ett klassrumsliknande rum på garnisonsområdet i Uppsala och håller precis på att se till att en Nato-styrka beskyddar ett Röda korset-flyg med förnödenheter som ska till Southland.
Det svåraste i övningen, uppger alla vi pratar med, är att se till att alla aktörer – flyg, land och marin – har samma lägesbild. Man övar utifrån Nato:s procedurer, men flera av de deltagande länderna är inte med i Nato och därför ibland obekanta med systemet.
– Det kräver mycket dialog. Vi måste hela tiden ringa och kolla att vi drar samma slutsatser utifrån det vi ser. Det här är en väldigt bra övning i ledarskap, säger Michael Eriksson, som är major på F16 i Uppsala.
Övningen Viking genomfördes första gången 1999, på initiativ av Sverige och USA. Sedan dess har övningen hållits vart fjärde år, men tidigare år med det fiktiva landet Bogaland som krigsskådeplats. Det nya scenariot i Midland/Southland är mer anpassat efter hur dagens konflikter ser ut samt tvingar deltagarna att exempelvis ta hänsyn till ryktesspridning på sociala medier.
Scenariot planerades långt innan kriget i Ukraina bröt ut och har inget med den konflikten att göra. Men kriget har påverkat övningen på minst två sätt. Dels att Ukraina inte kan delta som planerat. Dels att det smugit sig in en ny ton av allvar.
– Att öva ihop känns ännu viktigare nu. Nästa gång kan det vara på riktigt, det är något jag upplever att många känner, säger Michael Eriksson.
Men det finns inte enbart plats för allvar. När övningen pausas klockan åtta varje kväll har deltagarna chans att umgås och lära känna varandra på ett privat plan. Det ska inte underskattas, menar Mats Gyllander.
– Många av de som är här kommer sedan att möta varandra i insatser i verkligheten. Den sociala biten kan vara lika viktig som den militära träningen.
För de brasilianska deltagarna har den svenska våren varit en källa till munterhet. Detta är första gången flera av dem sett snö. Majoren Taffarel Tiago skrattar:
– Vi kramade snöbollar och hade ett litet snöbollskrig mot varandra. Det var ett roligt avbrott när man suttit länge framför datorn.